USA soovib NATO riikide osalust Türgi survestamisel (2)

Copy
Mark T. Esper.
Mark T. Esper. Foto: Ron Sachs / POOL / EPA

USA kaitseminister Mark Esper teatas esmaspäeval, et Ühendriigid kavatsevad paluda NATO liitlaste abi Türgi survestamisel pealetungi peatamiseks Süürias.

«See vastuvõetamatu pealetung on õõnestanud edukat rahvusvahelist missiooni Islamiriigi võitmiseks Süürias ja põhjustanud mitmete ohtlike pühasõdalastest vangide põgenemist,» ütles Esper.

Kaitseministri sõnul palutakse NATO liitlasi rakendada diplomaatilisi ja majanduslikke meetmeid Türgi võimude ohjeldamiseks.

USA rahandusministeerium teatas esmaspäeval, et kehtestas sanktsioonid Türgi kaitseministrile ja veel kahele ministrile seoses Türgi pealetungiga Süürias.

Musta nimekirja sattusid kaitseminister Hulusi Akar, siseminister Suleyman Soylu ja energiaminister Fatih Donmez. Ministrite varad külmutati ja kehtima hakkas sissesõidukeeld Ühendriikidesse. 

Sanktsioonid kehtestati eraldi veel Türgi kaitseministeeriumile ja energiaministeeriumile.

«USA peab Türgi valitsust vastutavaks vägivalla hoogustumises, tsiviilisikute ohtuseadmises ja kogu regiooni destabiliseerimises,» ütles rahandusminister Steven Mnuchin.

USA president Donald Trump avaldas veidi enne seda vastavasisulise määruse.

«Ma olen täiesti valmis Türgi majanduse kiireks hävitamiseks, kui Türgi liidrid jätkavad sel ohtlikul ja hävitaval teel,» kirjutas Trump suhtlusvõrgustikus Twitter.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles