Huaweile ei meeldi Kingo mobiilivahetus (5)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Kert Kingo.
Kert Kingo. Foto: Erik Peinar / riigikogu kantselei
  • MKM keeldub sisulistest kommentaaridest

Hiina mobiilitootja Huawei ei mõista, miks pidi Eesti IT-minister oma Huawei mobiili välja vahetama iPhone’i vastu.

Huawei tarbijasegmendi juht Baltikumis Hong Yang ütles, et süüdistustel nagu oleks Huawei telefonid ebaturvalised, puudub igasugune alus.

«Huawei jaoks on meie klientide turvalisus ja privaatsus esmatähtis ning siinkohal lähtume USA-s ja Kanadas väljatöötatud GAPP (Generally Accepted Privacy Principle) põhimõtetest, EL-i isikuandmete kaitse üldmäärusest (GDPR) ning loomulikult kohalduvad meile ka iga riigi kohalikud regulatsioonid,» ütles Yang Postimehele.

Ta kinnitas, et ilma kasutaja nõusolekuta ei kogu ega jaga Huawei tema isiklikke andmeid kolmandate osapooltega ning «proovib pakkuda oma tarbijatele parimat privaatsuskaitset».

«Samas on Huawei alati valmis kaitsma oma õigusi ja huve olukorras, kus mõni osapool levitab alusetuid kuulujutte ja pahatahtlikku laimu,» tõreles Hong.

Septembris tunnistas minister Kingo intervjuus TV3 saatele «Laser», et tema töötelefon on  Huawei.

«Olen arutanud selle teema üle, aga hetkel paanikaks põhjust pole, nii et kõik on kontrolli all,» kommenteeris Kingo, kes kasutas seadet muu hulgas töömeilide lugemiseks. «Ega telefonis ei ole mul nii salajasi andmeid, mis eeldaksid kõrgendatud salastatustaset.»

Eile tuli ilmsiks, et Kingo sai majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumilt uueks töötelefoniks iPhone’i.

MKM keerutab

«Minister Kingol oli lihtsalt kasutuses veel riigikogu-aegne töötelefon, mis nüüd välja vahetati. MKMis on see tavapärane, et juhtkonnale soetatakse ministeeriumi poolt ametialaseks kasutuseks mobiiltelefon,» ütles Postimehele mjandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) pressiesindaja Laura Laaster. 

Postimehe küsimusele, milliste tootjate mobiile MKM oma töötajatele töötelefonideks pakub - millised mudelid on valikus ja miks -, keeldus Laaster aga vastamast ja valis keerutamise tee. 

«MKM-i telefonide hulgas on erinevaid telefone, nii Androidil kui iOS-il töötavaid,» kõlas kogu ta vastus. 

Huawei esindaja Hong on seisukohal, et telesaates Laser tõstatatud kahtlused Huawei nutitelefonide turvalisuse suhtes on meelevaldsed ning põhjendamatud, sest ühtki tõendit või kaasust, mis seaks Huawei telefonide turvalisuse kahtluse alla, ei ole.

USA kandis kevadel Huawei nende ettevõtete nimekirja, kellega USA ettevõtetel pole turvalisuse kaalutlustel lubatud mitte mingeid äritehinguid teha. See puudutab ka Google’i mobiilitarkvara Android ja Google Play äpipoes olevaid rakendusi.

Eesti pole ametlikult keelanud Huawei mobiiliseadmete kasutamist riigis. Tõsi, Tallinnas baseeruv NATO küberkaitsekoostöö keskus (CCDCOE) on avaldanud analüüsi, milles tõdeb, et Hiina suurtootja Huawei tehnoloogias pole siiani vähemalt avalikult tõendatud olulisi haavatavusi, kuid palju suurem risk võib olla tehnoloogiline sõltuvusse sattumine mittedemokraatlikust riigist.

Keskus märgib oma peamiselt 5G-tehnoloogiat käsitlevas analüüsis, et konkreetse müüja tehnoloogia hankimine tekitab teatava sõltuvuse: digitaalse tehnoloogia hankimine ei tähenda üksnes objekti hankimist, vaid hõlmab pikaajalist kohustust suhelda tarnijaga.

«Arvestades neid eeldusi, on Huawei dilemma tuum pigem selle kindlaksmääramine, millist tarnijat võib usaldada ja millised mehhanismid sellisele usaldusele tuginevad: kas see on partneri usaldusväärsus, kontrollitavus ja vastutus või midagi muud,» seisab analüüsis.

Hiina ettevõtete usaldamisel tekitab keskuse hinnangul aga muret selle riigi õiguslik ja poliitiline keskkond ning riigi ja ettevõtluse koostöötava küberspionaaži valdkonnas. 

Turuosalt maailma suurim mobiilitootja on praegu Samsung, teisel kohal on Huawei ja kolmandal kohal Apple.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles