Barnier: Brexiti-leppeni jõudmine sel nädalal on võimalik

Copy
EL-i liikmesriikide esindajad kohtumas Luksemburgis.
EL-i liikmesriikide esindajad kohtumas Luksemburgis. Foto: John Thys / AFP / Scanpix

Euroopa Liidu Brexiti pealäbirääkija Michel Barnier ütles täna, et Londoniga lahkumisleppeni jõudmine sel nädalal on võimalik, kuid see nõuab veel keerulisi läbirääkimisi.

Briti ja EL-i ametnikud proovivad lahkumisleppeni jõuda enne neljapäeval algavat Euroopa Ülemkogu, et Ühendkuningriik saaks leppega lahkuda 31. oktoobril.

Barnier kohtub täna Luksemburgis ülejäänud 27 liikmesriigi esindajatega, et neid lahkumiskõnelustega kurssi viia.

«Nädalavahetusel ja eile tehti kõvasti tööd, sest isegi kui leppeni jõudmine on keeruline, ja ausalt öeldes aina keerulisem, on endiselt võimalik selleni sel nädalal jõuda,» ütles ta kohtumise eel ajakirjanikele.

«Ilmselgelt peab mistahes lepe töötama kõigi jaoks. Nii terve ÜK kui terve EL-i jaoks. Las ma lisan veel, et on viimane aeg muuta head kavatsused õiguslikuks tekstiks,» lisas Barnier.

Pärast nädalaid kestnud kartusi, et ÜK lahkub blokist leppeta, on kasvab viimastel päevadel lootus, et leppeni siiski jõutakse. Seni pole otsustavat läbimurret läbirääkimistel aga veel tehtud.

Kolm aastat pärast 2016. aasta Brexiti-referendumit on peamine vaidluspunkt endiselt Põhja-Iirimaa ja Iirimaa piir.

Täna kohtub Barnier'ga Luksemburgis ka Londoni Brexiti-minister Stephen Barclay. Seda nähakse positiivse märgina edusammudest läbirääkimistel, mida on alates nädavahetusest katnud saladuseloor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles