Taifuun Hagibise meelevalda jäänud kodutuid ei lubatud varjupaikadese

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy

Jaapanis tuli kodutul varjuda viimase 60 aasta laastavaima taifuuni eest vihmavarju alla, sest varjupaik ei lubanud teda uksest sisse, kuna mehel puudus kodune aadress. Jaapani peaminister kinnitas, et taifuuni eest varjumise õigus on siiski kõikil.

Eelmisel nädalavahetusel Jaapanit räsinud taifuun Hagibis tõi endaga kaasa laastava vihma ja 225 km/h liikuva tuule.

Kohutavates ilmastikuoludes kaotas elu teadaolevalt 66 inimest, vahendas BBC.

Kuid kaks Tokyo kodutut meest jäid varjupaiga ukse taga pika ninaga ja pidid tormi eest varju väljas otsima. Neid ei lubatud varjupaika sest meestel puudus kodune aadress. 

Mis siis täpselt juhtus? 

Laupäeva hommikul proovis 64-aastane kodutu mees otsida varju taifuuni eest kohalikus algkoolis, mida kasutati evakuatsioonikeskusena. Tokyo Taito linnajagu, kus kool asub, on ajalooliselt olnud koduks paljudele töölisperedele, kuid praegu leidub seal hulgaliselt kodutuid.

Ametnike sõnul, kes kodutu Asahi Shimbuniga rääkisid, palusid nad mehel oma koduse aadressi üles kirjutada. Kui mees aga ütles, et tal ei ole aadressi, saadetigi ta tuldud teed tagasi. 

«Ma ütlesin neile, et mul on (kodune) aadress Hokkaidos (sadu kilomeetreid Tokyost eemal asuv saar Põhja-Jaapanis), sellest hoolimata keeldusid nad mind sisse laskmast,» rääkis mees. 

Varjupaiga sooja voodi asemel tuli Shimbunigal veeta öö hoopis vihmavarju all õues. 

«Ma tahtsin tuppa saada, sest õues oli tugev tuul ja vihmasadu,» selgitas Shimbuniga. 

Sama päeva pärastlõunal jäeti teinegi kodutu mees varjupaiga ukse taha.

Juhtunu tõi endaga kaasa pahameeletormi nii sotsiaalmeedias kui ka selles samas varjupaigas. 

«Kas see on riik, mis võõrustab Tokyo Olümpiamänge (toimuvad 2020.aastal),» küsis üks Twitteri kasutaja. «Välismaalased näevad seda ja mõtlevad, et tegemist on kohutava riigiga.»

Samas oli ka neid, kes olukorda teisiti nägid. Nende arvates tohiks «haisvaid» või «psüühhiliselt haigeid» inimesi lasta varjupaika vaid juhul, kui nende jaoks on olemas eraldi ruumid. 

«Kas sa suudaksid magada haisva inimese kõrval?» küsis üks Twitteri kasutaja. 

Juhtunu kohta andis kommentaari ka Jaapani peaminister Shinzo Abe, kes ütles, et evakuatsioonikeskustesse on õigus tulla kõigil, kes seda soovivad. «Me uurime juhtunut ja võtame kasutusele vajalikud meetmed,» lisas peaminister.

Selle aasta jaanuari andmetel on Jaapanis 4555 kodutut inimest, kellest 4253 on mehed, 171 raised ja 131 segue on teadmata. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles