Mülleri vastus poliitikutele: seadus kohustab keskpanka valitsusele nõu andma (12)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy
Eesti Panga president Madis Müller
Eesti Panga president Madis Müller Foto: Kuvatõmmis videost

Eesti Panga president Madis Müller toonitas, et seadus kohustab keskpanka andma valitsusele nõu olulistes majandusküsimustes, nagu seda on näiteks pensionisüsteemi muutmine. 

«Küsimus, kus me põhimõtteliselt muudame pensionisüsteemi, mõjutab nii Eesti majandust lühiajaliselt kui ka pikaajaliselt; mõjutab Eesti riigi eelarvet; kõigi meie sadade tuhandete inimeste pensione – see kindlasti on oluline majanduspoliitiline otsus. Kui ta juhtub olema ka päevapoliitiliselt kuum teema, siis mulle tundub, et me selle pärast ei saa jätta oma arvamust väljendamata,» selgitas Müller ERRi «Terevisioonis»

Pensionireformi peaarhitekti, Isamaa juhi Helir-Valdor Seederi väidet, nagu sekkuks Eesti Pank poliitikasse, peab Müller ebaõiglaseks, toonitades, et keskpank annab endast parima, lähtudes Eesti Panga seadusest, mis ütleb, et Eesti Pank annab nõu valitsusele olulistes majanduspoliitilistes küsimustes ja valitsus ka ei langeta olulisi majanduspoliitilisi otsuseid ilma Eesti Panga nõu kuulmata.

«Kui tegu on olulise majanduspoliitilise küsimusega, siis on keskpanga seadusest tulenev ülesanne nõu pakkuda isegi siis, kui see küsimus juhtub olema aktiivse poliitilise debati teemaks,» kirjutas Müller.

Mülleri sõnul arutati valitsusliikmetega mõjuanalüüsi esialgseid järeldusi juba mõni nädal tagasi. Tõsi, siis oli tegu mitteametliku kohtumisega.  

§ 4.  Eesti Panga ja Vabariigi Valitsuse koostöö

Eesti Pank annab Vabariigi Valitsusele nõu majanduspoliitilistes küsimustes. Vabariigi Valitsus ei langeta olulisi majanduspoliitilisi otsuseid ilma Eesti Panga seisukohta ära kuulamata.

Allikas: Riigi Teataja, Eesti Panga seadus 

Eesti Pank avaldas esmaspäeval mõjuanalüüsi, millest selgus, et Eesti Pank ei soovita valitsusel kogumispensionit täielikult vabatahtlikuks muuta, kuna selle tagajärjel võivad vanaduspensionid olla tulevikus väiksemad, samuti kaasneb selle sammuga suurem surve tõsta tulevikus makse.

Kui reformi siiski teha, soovitati majandusbuumi ja sellele järgneva kukkumise vältimiseks pikendada perioodi, millal inimesed saavad oma raha pensionisambast välja võtta.  

Valitsuse vastus analüüsile oli ühene: Eesti Panga analüüs nende plaane ei muuda. Rahandusminister Martin Helme arvates on Eesti Pank võtnud mõjuanalüüsiga pankade ärihuve kaitsva positsiooni ning tehtud järeldused on intellektuaalselt ülimalt küünilised. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles