Brexiti-kõnelustes oodatakse viimase minuti läbimurret

Copy
Ühendkuningriigi valitsuse infoplakat Londonis.
Ühendkuningriigi valitsuse infoplakat Londonis. Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Briti ja Euroopa Liidu läbirääkijad jätkasid täna kõnelusi Brexiti-leppe üle lootuses saavutada kompromiss enne homme algavat Euroopa Ülemkogu.

Eile hilisõhtul jõuti kokkuleppele lähemale, kuid otsustavat läbimurret veel ei tehtud.

Teated, et britid on andnud pisut järele Põhja-Iirimaa tollistaatuse küsimuses, annavad lootust, et leppeta Brexitit on võimalik vältida.

Siiski ei ole pooled veel suutnud sõnastada kokkulepet, mis määraks kindlaks Ühendkuningriigi EList lahkumise tingimused.

«Meeskonnad töötasid hiliste öötundideni ja asi edeneb. Täna hommikul kohtutakse taas,» ütles üks Briti ametnik ja nimetas kõnelusi konstruktiivseks.

ELi ametnike teatel alustati kõnelusi taas täna hommikul kell 9.30.

Üks ELi diplomaat ütles, et läbirääkijad on hakanud muutma brittide pakkumist juriidiliseks tekstiks, mille saaks esitada homme algaval ülemkogul ELi liikmesriikide liidritele.

Mõned olulised erimeelsused on aga alles, hoiatas diplomaat. Üks teine Euroopa ametnik avaldas arvamust, et täna tekst küll valmis ei saa.

Isegi kui tekst sel nädalal ELi liidritele esitamiseks valmib, või kui, nagu mitmed Brüsseli vaatlejad oletavad, kutsutakse enne oktoobri lõppu kokku veel erakorraline tippkohtumine, peab selle heaks kiitma skeptiline Briti parlament, mis koguneb istungile laupäeval.

Kui Ühendkuningriik nõustub tollipiiri paigutamisega Iiri merre, võiks tema Põhja-Iirimaa provintsis jääda kehtima ELi reeglid, mis hoiaks ära vajaduse rajada füüsiline maismaapiir ELi liikmesriigi Iirimaa ja Põhja-Iiri vahele.

Peaminister Boris Johnsonil tuleb saada oma järeleandmisega nõusse kõige euroskeptilisemad konservatiivid ja liitlane Põhja-Iiri Demokraatlik Unionistide Partei (DUP).

ELi pealäbirääkija Michel Barnier ja British Brexiti-minister Stephen Barclay leidsid aga, et kokkuleppele ollakse piisavalt lähedal õigustamaks kõneluste jätkamist täna varahommikuni.

Barnier on öelnud, et tekst peab olema laual tänaseks, vaid sel juhul saavad ELi liikmesriikide valitsused seda enne neljapäeval algavat tippkohtumist arutada. 28 riigi liidrid on öelnud, et ei kavatse ülemkogul kokkuleppe üksikasju arutama hakata.

Kui tekst täna valmis ei saa, jätkatakse kõnelusi järgmisel nädalal, on ametnikud öelnud, ja kutsutakse kokku erakorraline tippkohtumine ajal, mis võimaldaks Johnsonil täita lubadus Suurbritannia 31. oktoobril EList välja viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles