Galerii: vabakoolis elustati nukke

Merle Rallmann
, veebitoimetaja
Copy

Täna tähistatakse Euroopas südame taaskäivitamise päeva ja selle puhul toimus Pärnu vabakooli ja Punase Risti Pärnumaa seltsi koostöös kooliperele elustamiskoolitus “Sinu käed päästavad elu”.

Elustamisvõtteid tulid õpilastele ja õpetajatele tutvustama Punase Risti instruktorid Kai Kunimägi ja Annika Saag.

Koolituse käigus said huvilised omal nahal tunda, kui raske on seiskunud südametööd taastada, mis võtteid tuleks inimesel, keda tabanud äkksurm, rakendada kiirabi saabumiseni.

Punase Risti seitsmeaastase koolitamisstaažiga Kunimäel on tulnud oskused käiku lasta, kui sõber, 40ndates mees tema juuresolekul kokku kukkus. Elustamiseks kulunud veerandtund tundus üksi südant pumbanud Kunimäele tundidepikkune.

“Taaselustamisvõtete alustamine kohe on elulise tähtsusega,” selgitas Kunimägi. “Kui roided ei ragise või murdu, pole massaaž küllalt tugev, et hapnik ajju jõuaks,” viitas instruktor elustaja teadliku tegutsemise olulisusele.

Piltidele jäänud seitsmenda klassi õpilased proovisid järgemööda leida õiget kohta plastnuku rindkerel ja optimaalset käteasendit, et elustamine toimiks.

Marta Vunk ja Johan Oskar Verlik kinnitasid, et nemad julgeksid hädasolijale appi minna ja elustama hakata. Verliku sõnutsi tabas tema vanaisa äkksurm ja ta lahkus vanaema silme all, vanaemal nappis elustamisteadmisi.

Punaristlased lisasid lõpetuseks, et on väga oluline inimesi koolitada, sest igal aastal sureb Eestis ligikaudu 700 inimest kellegi juuresolekul äkksurma. Selle numbri kahanemise nimel tööd tehaksegi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles