Diplomaatiline meistriklass? Trump soovitas Erdoğanil mitte mängida kõva meest (6)

Copy
Donald Trumpi kiri Türgi presidendile.
Donald Trumpi kiri Türgi presidendile. Foto: twitter

USA president Donald Trump saatis Türgi presidendile Recep Tayyip Erdoğanile tavatu kirja, milles kutsus viimast üles mitte olema lollpea ja kõva mees. Teadaolevalt lõpetas kiri prügikastis.

Kolm päeva pärast telefonivestlust, milles Trump näis andvat Türgile vabad käed Süüriasse tungimiseks, saatis president Trump Erdoğanile kirja, mis erineb tavapärastest diplomaatilistest dokumentidest nagu öö päevast.

Saadetud kirjas ähvardas USA president laostada Türgi majanduse, kui Türgi peaks sissetungiga liiga kaugele minema. 

Trump alustas diplomaatiliste viisakusteta kirja varjamatu ähvardusega. «Sõlmime kokkuleppe. Sa ei taha kanda vastutust tuhandete inimeste tapmise eest ja mina ei taha kanda vastutust Türgi majanduse hävitamise eest - ja ma teen seda,» kirjutas ta 9. oktoobri kuupäeva kandvas kirjas. 

«Ajalugu annaks sulle soodsa hinnangu, kui sa teed selle ära õigel ja humaansel viisil,» kirjutas USA president. «Ta hindab sind igavesti kuradina, kuid häid asju ei hakka juhtuma.» 

Ühendriikide riigipea ütles Erdoğanile, et suurepärane kokkulepe on võimalik juhul, kui ta nõustub kurdide juhitud Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) juhi Mazloum Abdiga kõnelusi pidama. 

«Ära ole kõva mees, ära ole narr. Ma helistan sulle hiljem,» lõpetas Trump kirja.

Donald Trumpi kiri Türgi presidendile.
Donald Trumpi kiri Türgi presidendile. Foto: twitter

Türgi administratsiooni allikate sõnul sai Erdoğan kirja kätte, lükkas selle täielikult tagasi ja viskas prügikasti.

Kremli kõneisik Dmitri Peskov märkis tänasel pressikonverentsil, et tegu on tavatu kirjaga.

«Mitte sageli ei näe sellist keelekasutust riigijuhtide omavahelises korrespondentsis. See on väga ebatavaline kiri,» märkis Peskov.

USA presidendi ootamatu otsus Ühendriikide väed Süüria kirdeosast välja viia jättis lääneriikide toel Süürias äärmusrühmituse Islamiriik (IS) alistanud SDF-i Türgi vägede ja nende Süüria liitlaste meelevalda.

Kurdid on enda kaitsmiseks Türgi pealetungi eest sõlminud kokkuleppe Süüria režiimiga, kelle väed sisenesid pühapäeval koos Vene vägedega piirkonda ja on võtnud enda kontrolli alla mitu linna.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles