Trump hoiatas Erdoğani: ära ole loll, või ma hävitan Türgi majanduse

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
USA president Donald Trump kiri Türgi presidendile.
USA president Donald Trump kiri Türgi presidendile. Foto: Reuters / Scanpix

Avalikkuse ette jõudis USA presidendi Donald Trumpi kiri, mille skandaalsete sõnavõttude poolest tuntud mees saatis seoses Põhja-Süürias tekkinud konfliktiga oma Türgi ametivennale Recep Tayyip Erdoğanile. Kirjas jagab teravkeelne Trump Türgi presidendile soovitusi «ära ole loll» ja «ära ole kõva mees».

USA president Donald Trump saatis 9. oktoobril oma Türgi ametivennale Recep Tayyip Erdoğanile kirja, milles lubas hävitada kogu Türgi majanduse, kui Süürias puhkenud konflikti inimlikult ei lahendata, kirjutas The Guardian. 

Olenemata soovist kriis lõpetada, on Trumpi diplomaatilised eksimused ja järsk kirjastiil palju kriitikat pälvinud. Avalikkus suhtus esiti veidra sisuga kirja umbusklikult. Mõned nimetasid seda isegi naljakaks ja piinlikuks, sest Trump ähvardas kirjas, et Türgi presidendist võib tekkinud konflikti tõttu lausa «kurat» saada. Elu24 avaldab kirja täismahus, et igaüks saaks ise otsustada, kas ja kui veider Trumpi kirjastiil on. 

«Kallis hr President:

Leiame hea lahenduse. Sa ei taha olla vastutav tuhandete inimeste tapmise eest ja mina ei taha olla vastutav Türgi majanduse hävitamise eest. Ja ma teen seda. Ma olen sulle juba väikese näite seoses pastor Brunsoniga andnud.

Ma olen teinud rasket tööd, et mõned sinu probleemid lahendada. Ära vea maailma alt. Sa võid teha suurepärase tehingu. Kindral Mazloum on nõus sinuga läbirääkimisi pidama ning tegema järeleandmisi, mida ta poleks minevikus teinud. Ma lisan kaasa ka konfidentsiaalselt temalt mulle saadetud kirja, mille just sain. 

Ajalugu jääb sind mäletama heldelt, kui sa lahendad konflikti õigel ja inimlikul viisil. Kui aga häid tegusid ei järgne, mäletatakse sind igavesti kui kuradit. Ära ole kõva mees. Ära ole loll!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles