Valitsus ei arutanud välismaalaste Eestis töötamise lihtsustamist

BNS
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Wong Sze Fei / PantherMedia / Wong Sze Fei

Ehkki siseminister Mart Helme pidi neljapäeval valitsusele esitama ettepaneku muuta välismaalaste Eestis töötamise reeglid lihtsamaks, siis neljapäevasel istungil valitsus seda siiski ei arutanud. 

Täpsemalt plaanis siseminister valitsusele esitada ettepaneku muuta välismaalaste seadust, rahvastikuregistri seadust ja tervishoiuteenuste korraldamise seadust. Eelnõu eesmärk on ajakohastada välismaalaste Eestis elamist, töötamist ja õppimist puudutavat regulatsiooni.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo teatas aga, et neljapäeval valitsus seda päevakorrapunkti ei arutanud. 

Eelnõuga muudetakse Eestis elavatele välismaalastele töötamise reeglid paindlikumaks ning lihtsustatakse välismaalaste liikumist siinsel tööturul. Muudatustega võimaldatakse töötada lühiajaliselt mitme tööandja juures ühel ja samal ajal ning vahetada ametikohta sama tööandja juures. Samuti lubatakse edaspidi vahetada elamisloa kehtivusaja jooksul tööandjat ilma uut elamisluba taotlemata.

Paindlike reeglite tasakaalustamiseks tõhustatakse meetmeid nende väärkasutuse vältimiseks. Näiteks tööandja, kes välismaalase Eestisse lühiajaliselt tööle kutsub, peab tema eest vastutama. Ka vajadusel isiku sunniga välja saatmise puhul peab väljasaatmise kulud katma tööandja.

Teise olulise muudatusena luuakse eelnõuga võimalus viisa taotlemiseks kaugtöö eesmärgil. Välismaalasele võib anda viisa kaugtöö tegemiseks asukohast sõltumatu töötajana, kui tema põhitegevuseks Eestis on kaugtöö tegemine välisriigis asuva ettevõtte, tööandja või klientide heaks. Viisa võib olla nii lühi- kui pikaajaline.

Veel tagatakse eelnõuga Eestis ajutiselt viibivatele välismaalastele parem ligipääs avalikele teenustele. Selleks võimaldatakse neil välismaalastel, kellel on õigus viibida Eestis rohkem kui kuus kuud järjest, registreerida oma elukoht Eesti rahvastikuregistris.

Registreeritud elukoht annab välismaalasele õiguse kasutada näiteks ühistransporti tasuta aga annab ka õiguse laps elukohajärgsesse lasteaia või kooli õpilaste nimekirja registreerida. Samuti saavad need välismaalastel registreerida end perearsti nimistusse ja saada seega ka perearsti teenust.

Enamik muudatusi on planeeritud jõustuma 1. juulil 2020. Ajutiselt Eestis viibiva välismaalase elukoha rahvastikuregistris registreerimise õigust ja perearsti nimistusse registreerimise õigust puudutavad muudatused jõustuvad 1. jaanuaril 2022. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles