Tööstused tahavad valitsuselt toetusmeedet tagasi: mõju ulatub üle 120 miljoni euro (1)

BNS
Copy
Tööstus. Pilt on illustratiivne.
Tööstus. Pilt on illustratiivne. Foto: Aivar Tähe

Tööstusettevõtted on pettunud valitsuse otsuses kaotada oluline tööstusinvesteeringu toetusmeede, mille mõju võib kaubanduskoja ning ettevõtjate esindusorganisatsioonide hinnangul ulatuda 124 miljoni euroni.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda koos 11 ettevõtjate esindusorganisatsiooniga tegi riigile ettepaneku jätkata mäe- ja töötleva tööstuse ressursitõhususe parandamiseks eraldatud investeerimistoetuste maksmist varem kavandatud mahus ehk ligi 39 miljoni euro ulatuses.

Ettevõtete ressursitõhususe meetme kogumaht oli algselt umbkaudu 220 miljonit eurot, millest 110 miljonit eurot on Euroopa Liidu vahendid. Vahetult enne kolmanda toetusvooru avamist tänavu oktoobris võttis valitsus vastu otsuse suunata 39 miljonit eurot meetmest teistesse valdkondadesse, mistõttu kolmandat investeeringute vooru ei avata, teatas koda.

Kaubandus-tööstuskoja esindajate sõnul on ettevõtjad riigi lubaduse põhjal teinud toetuse saamiseks ettevalmistusi ning otsus rikub tööstusettevõtete põhjendatud ootusi. Lisaks leiavad nad, et otsus on vastuolus Eesti ja Euroopa keskkonnaalaste strateegiliste eesmärkidega, tehtud ilma piisava mõjuanalüüsita ning kaasamata huvigruppe.

Ressursitõhususe meetme vähendamise tulemusel võib jääda saavutamata 124 miljoni eurone ressursisääst ning tegemata võivad jääda otsesed investeeringud ressursitõhususe parandamiseks vähemalt 111 miljoni euro ulatuses.

Lisaks kaubandus-tööstuskojale on ettepanekuga liitunud Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsioon, Eesti Rõiva- ja Tekstiililiit, Eesti Masinatööstuse Liit, Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit, Eesti Elektroonikatööstuse Liit, Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit, Eesti Toiduainetööstuse Liit, Eesti Mäetööstuse Ettevõtete Liit, Eesti Keemiatööstuse Liit, Eesti Plastitööstuse Liit ja Eesti Elektritööstuse Liit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles