Linnumees Mati Martinson taunib kopterilende kaitsealal

Andres Sepp
Copy
HELIKOPTER Sääre tipus teisipäeva pärastlõunal.
HELIKOPTER Sääre tipus teisipäeva pärastlõunal. Foto: Mati Martinson

Autodega laidudele sõitmine ja veepiirile parkimine on keelatud ning sama kord peaks linnuvaatleja Mati Martinsoni arvates kehtima ka helikopterite kohta.

"Ühest helikopterist piisab, et Sääre laht seal peatuvatest veelindudest tühjaks saada," märkis MTÜ Sõrve Linnujaam juhatuse liige Mati Martinson kirjas keskkonnaametile.

Ta saatis ametile hulga pilte mererannas teisipäeva pärastlõunal maandunud kopterist ja viitas, et täiesti lubamatu on maandumine poolsaare viimases tipus Siiasäärel, kustkaudu maismaalinnud merele edasi lähevad.

"Sääre laht on lindude rändejoont vaadates oluline puhke- ja toitumispaik enne suurele rändele minekut. Seepärast on vaja tagada rahu lindude koondumispaigas ja rändetee viimases punktis enne merele minekut," osutas Martinson.

Sobivaid ilmastikuolusid oodates peatuvad linnud ka Vesitükimaa laiul.

"Helikopteriga on lennatud nii Vesitükimaale kui ka Siiasääre tippu lihtsalt lohesurfari ja tema varustuse transportimiseks, olles seal kogu surfamisaja," kirjutas Martinson ja arvas, et need lennud ei jää mitte viimaseks.

Sääre looduskaitseala kaitse-eeskiri võeti vastu 2018. aastal. Siis oli üheks probleemiks lohesurfamine pesitsusajal, laidudel käik ja autod rannas. Tookord saadi kompromiss, et lohesurf on lubatud väljaspool pesitsusaega ehk pärast 15. juulit.

Keskkonnainspektsioon on juba varem andnud seisukoha, et looduskaitseseadus ega Sääre looduskaitseala kaitse-eeskiri õhusõidukitega seonduvat ei reguleeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles