Vahtra suurfarmi teine osa ootab veel loomi

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Pärnumaa tuntuim põllumajandusettevõte OÜ Weiss avas Viisireiu külas ülimoodsa laudakompleksi, mille ühes osas on 508 lehma sees, teine sama suur osa alles valmib.
Pärnumaa tuntuim põllumajandusettevõte OÜ Weiss avas Viisireiu külas ülimoodsa laudakompleksi, mille ühes osas on 508 lehma sees, teine sama suur osa alles valmib. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa tuntuim põllumajandusettevõte OÜ Weiss avas Viisireiu külas ülimoodsa laudakompleksi, mille ühes osas on 508 lehma sees, teine sama suur osa alles valmib. Peatöövõtja on Tartu firma OÜ Mapri Ehitus, mille müügijuhi Margus Väärsi sõnade kohaselt soovis tellija, et hoone kestaks vähemalt 100 aastat ja seepärast ehitatigi laudakompleks betoonelementidest.

“Weissi suurfarm erineb teistest lautadest selle poolest, et veerand sajandit ei ole ühtki neist Eestis ehitatud betoonist,” märkis Väärsi rajatist käsitlevas pressiteates.

Samas pressiteates andis Mapri Ehituse üldehitustööde valdkonna juht Aigar Rohtla ülevaate Vahtra farmikompleksi ehitamisele kulunud materjalist. Loetelu on selline: 638 betoonposti ja -tala, 303 seinaelementi, 948 õõnespaneeli, betooni valati 3000 kuupmeetrit, katusekonstruktsioonis kasutati 630 tihumeetrit puitu, üle 200 tonni katusekattematerjali ja ligemale 20 kilomeetrit elektrijuhtmeid. Rohtla sõnade kohaselt on kõnealuse farmi eriline, sest sellel on suur sildeline monoliitsest betoonist 18x24 meetrine vahelagi.

Vahtra farmikompleksi ehitamist rahastas põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet poole miljoni euroga, SEB pank andis olulise laenu ja Weiss panustas oma osaga.

Suurfarmi sümboolset linti lõigati 2. oktoobril, mil avati Mati Karmini skulptuur Eesti maaelu hoidjale. Avamisel osalesid peaminister Jüri Ratas ja riigikogu asespiiker, kunagine põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Weissi juhatuse liikme, Tali osakonna juhataja Tarmo Mätase jutu järgi pääseb poolsada looma lauda teise ossa siis, kui ehitaja on põrandakonstruktsioonid omavahel sobitanud. Järgneb tehnoloogiliste seadmete lõplik paigaldamine ja seadmestamine. Alles seejärel saab öelda, et 1016kohaline Vahta laudakompleks on valmis ja kogu Weissi lüpsikari seal koos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles