Algavad üleriigilised raamatukogupäevad «Kohtume raamatukogus»

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Lihula raamatukogu.
Lihula raamatukogu. Foto: Mailiis Ollino

Esmaspäeval 21. oktoobril avatakse Kose Kultuurikeskuses piduliku aktusega üleriigilised raamatukogupäevad «Kohtume raamatukogus».

Eesti Raamatukoguhoidjate Ühing on kogu Eesti taasiseseisvumisaja kutsunud oktoobrikuu viimastel päevadel sisse astuma lähimasse raamatukogusse, et laenutada kaasa mõni huvipakkuv raamat, osaleda õpitubades ja koolitustel või kohtuda põnevate persoonidega.

Raamatukogupäevade ajal toimuvad raamatukogudes muinasjutuhommikud ja salongiõhtud, tegutsevad kirjandusklubid, koos käivad sudoku- ja ristsõnasõprade klubid, keelekohvikud ja rännuklubid. Kutsutakse pannkoogihommikutele ning luule ja kirjanduse pärastlõunale. Üleriigiline eesti keele aasta ning laulu- ja tantsupeo juubeliaasta on tugevalt mõjutanud ettevõtmisi ka raamatukogupäevade ajal. Mitmel pool üle Eesti valitakse kaunimaid sõnu, ilusast eesti keelest räägivad õpetajad, keeleteadlased ja folkloristid, praktiseeritakse raamatuselja luulet. Raamatukogupäevad algavad ettelugemisega ning ette loetakse lasteaialastest seeniorideni. Päeva mõte on tuletada kõigile meelde, kui tore on ette lugeda ja kui põnev on jutte kuulata.

Tänasel päeval on vältimatud digioskused ning raamatukogud pakuvad omalt poolt abi, nõustamist ja koolitusi. Raamatukogupäevade raames toimub sadakond erinevat ettevõtmist - robootikapäevad, 3D pliiatsi töötoad, fotoorienteerumine, õpetatakse kasutama raamatukogude e-katalooge ning räägitakse küberturvalisusest.

Kohtumisõhtuid üle-Eesti toimub rohkem kui paarsada, kirjanike kõrval ka muusikute,  näitlejate ja rännumeestega. Pea sajas raamatukogus proovivad raamatukoguhoidja ametit vallaametnikud, linnapead, noorsootöötajad, Riigikogu liikmed, õpetajad aga ka lugejad ja õpilased.

30. oktoobril tehakse raamatukogupäevadest kokkuvõte Pärnus, kuhu kogunevad maaraamatukoguhoidjad. ERÜ juhatuse esinaise Katre Riisalu sõnul: «Raamatukogud pingutavad selle nimel, et populariseerida raamatuid ja lugemist, suunavad inimesi loetu üle arutlema ning aitavad e-keskkonnas hakkama saada.»

Raamatukogupäevad toimuvad 20.–30. oktoobrini üle Eesti, rohkem infot Eesti Raamatukoguhoidjate Ühingu kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles