Netanyahu kohtumisel Pompeoga: loodetavasti jääb relvarahu pidama

Copy
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul)  ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu reedel Jeruusalemmas.
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) ja Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu reedel Jeruusalemmas. Foto: EPA/Scanpix

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu avaldas reedel USA välisministri Mike Pompeoga kohtudes lootust, et ameeriklaste vahendusel saavutatud relvarahu Türgi ja Süüria kurdide vahel jääb pidama.

Pompeo sõitis Iisraeli Ankarast, kus ta oli koos asepresident Mike Pence'iga pidanud läbirääkimisi kokkuleppe üle, tänu millele peatas Türgi oma vägede pealetungi Kirde-Süürias. USA valitsust süüdistatakse sellegipoolest oma kurdi liitlaste hülgamises ja Türgile sissetungiks vabade käte andmises.

«Me loodame parimat,» ütles Netanyahu vastuseks ajakirjanike küsimusele relvarahuleppe kohta. 

Iisrael on jälginud Trumpi toiminguid Süürias väga tähelepanelikult, sest juudi riik kardab, et ka nemad võidakse hüljata, kui see ameeriklastele kasulik tundub.

Iisrael pelgab ka, et naaberriigis Süürias tekkiva tühiku täidab president Bashar al-Assadi kaheksa-aastases kodusõjas toetanud Iraan, kes on aga Iisraeli suurim vaenlane.

Netanyahu vältis hoolega president Donald Trumpi kritiseerimist, ehkki Iisrael on Türgi rünnakut Süüria kurdidele teravalt kritiseerinud. 

«Meil on olnud tähtsaid arutelusid omavahelise liidu tugevdamisest, regioonist ja mitmesugustest ühistest väljakutsetest, ning ma tahan tänada teid ja presidenti Iisraeli järjekindla toetamise eest,» ütles Netanyahu koos Pompeoga ajakirjanikele esinedes.

Ühendriikide välisminister lubas omalt poolt Iisraeli toetada ja ütles, et kohtumisel räägiti ka Iraanist.

«Me rääkisime kõigist oma pingutustest tõrjuda tagasi Iraanist lähtuv oht, mis ei ähvarda üksnes Iisraeli, vaid kogu piirkonda ja maailma,» sõnas ta.

Pompeo sõnul on Iisraeli ja USA suhted tugevamad kui kunagi varem. 

Iisraelist sõidab USA välisminister reedel edasi Brüsselisse kohtumisele NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles