TTÜ ja Top Marine alustasid Pärnus ning Kihnus ujuvate lainemurdjate testimist

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Lainekõrguse anduri paigaldamine Pärnu Jahtklubi sadamas
Lainekõrguse anduri paigaldamine Pärnu Jahtklubi sadamas Foto: Silver Pütsep

Tallinna Tehnikaülikooli ja ujuvkaisid valmistava Top Marine esindajad paigaldasid Kihnu Suaru ja Pärnu Jahtklubi sadamatesse lainekõrguse mõõtmise andurid, et hinnata ujuvate lainemurdjate efektiivsust. 

Kihnu Suaru sadama rekonstrueerimise käigus sai sadam kaks uut ujuvkaid. Eile paigaldasid TTÜ noorteadlane Rasmus Paulus ja Top Marine projektijuht Silver Pütsep mõlemale poole ujuvkaid lainekõrguse mõõtmise andurid, mille abil tahetakse välja selgitada, kui palju ujuvad lainemurdjad tormilainete tugevust vähendavad.

Andurid paigaldati üks ujuvkaist mere poole ning teine kai varju ja mõõtmistulemus näitab lainemurdja efektiivsust lainete vaigistamisel. Pärnu jahtklubi ujuvkai juurde paigaldati sarnased andurid nädal varem.

Sadamarajatisi ja sadamas seisvaid laevu tormilainete eest kaitsvad lainemurdjad on üks kalleimaid vesiehituse liike. Tavaliselt ehitatakse lainemurdjad kaitsemuulina sadama või laevatee merepoolsesse külge suurtest kividest või betoonkonstruktsioonidest. Mõningates asukohtades saab kaitsemuulid asendada merepõhja ankurdatud ujuvate lainemurdjatega ehk massiivsete ja tugevate ujuvkaidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles