Sillamäe uus purskkaev saab peagi valmis

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Sillamäe saab peagi uue huviväärsuse − purskkaevu.
Sillamäe saab peagi uue huviväärsuse − purskkaevu. Foto: eskiis

Purskkaevu ehitus värskete meretuulte linna spordikompleksi Kalev ees olevale platsile algas aprillis ning lõpetatakse juba üsna pea. Linna uue huviväärsuse rajamine ja selle ümber jääva territooriumi heakorrastamine läheb maksma 157 273 eurot; ligi kaks kolmandikku nendest kulutustest ehk 100 000 eurot on enda kanda võtnud Sillamäe sadam.

Purskkaevu ehitab hankekonkursi võitnud Tallinna firma OÜ Enska Ehitus ning lepingu kohaselt peavad ehitajad objekti üle andma 6. detsembriks. Sillamäe linnavalitsuse ehitus- ja maakorralduse osakonna juhataja Vladimir Sokušev, kes astub objektilt läbi peaaegu iga päev, loodab, et linna uus vaatamisväärsus valmib oodatust varemgi.

Normatiivide täitmine võtab aega

"Kõik tööd kulgevad graafiku kohaselt, jäänud on vaid heakorrastus ja Saksamaalt toodavate seadmete paigaldus," rääkis Sokušev. "Nädalaga peaks kõik tehtud saama. Mõned linnaelanikud on väljendanud sotsiaalvõrgustikes rahulolematust, nagu liiguksid tööd liiga aeglaselt. Ent purskkaevu enda paigaldus on ju vaid nähtav ning kaugeltki mitte kõige olulisem osa juba tehtud töödest. Kõigi nende kuude jooksul on ära tehtud suur töö kommunikatsioonide paigaldamisel. Paika on pandud ka jõukaablid ja automaatika juhtimise kaablid. Praegu käib tehnoloogilise ruumi ettevalmistus seadmete paigalduseks. Kõike seda on möödakäijatel raske mõõta, ent just need on kõige mahukamad ja vaevanõudvamad tööd."

Sokušev lisas, et kõik paigaldatud torud tuleb surve all üle kontrollida ning tehnilise järelevalve ametile üle anda. Sama on kaablitega − alles pärast seda võib tranšee kinni ajada. Praeguseks on läbi viidud purskkaevu hüdrauliline katsetus, kontrollimaks selle hermeetilisust, ning väljastatud luba dekoratiivsete graniitplaatide paigalduseks.

"Töid tehakse, pidades kinni mitmetest tehnoloogianõuetest ja normatiividest, mida peab tingimata järgima ning millel on kindlad ajaraamid. Kiiresti pole neid töid korrektselt ja kvaliteetselt võimalik teha," rõhutas Sokušev. "Seepärast ongi tööde lõpetamiseks lepingu järgi aega 10 kuud."

Rajatav purskkaev on Sillamäel teine omalaadne: üks väike purskkaev on Maxima ХХi kaupluse juures − selle paigaldasid kaubandusketi omanikud.

Idee pakkus asukoht

"Idee ehitada uus purskkaev just nimelt spordikompleksi juurde oli õhus ammu − asukoht ise lausa nõudis seda," rääkis Vladimir Sokušev. "Suvel rajati siia suur lillepeenar, talvel aga paigaldati purskkaevukujuline valgusinstallatsioon − sealt see ideegi pärineb. Unistus õnnestus ellu viia sponsori tekkides − Sillamäe sadam võttis suurema osa kulutustest enda kanda."

Uuest purskkaevust saab teine spordikeskuse juures paiknev vaatamisväärsus: mullu paigaldati sellest saja meetri kaugusele originaalne kineetiline skulptuur "Rukkilill" − Ida-Virumaa kutsehariduskeskuse kingitus Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks. Ent kuna tulekul on talv, saavad linlased ja linna külalised uut rajatist kogu selle ilus nautida alles kevadel − purskkaev tuleb valgustuse ja erisuguste töörežiimidega. Purskkaevu ümber paigaldatakse istumiseks ja puhkamiseks pingid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles