Liibanoni peaminister nõudis valitsuselt reformide toetamist

Copy
Beiruti tänavatel.
Beiruti tänavatel. Foto: Bilal Jawich via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

Liibanoni peaminister Saad Hariri andis reedel valitsusele kolm päeva aega toetada tema võtmetähtsusega reforme.

"Ma sean väga lühikese tähtaja ehk vaid 72 tundi," ütles Hariri telepöördumises.

"Meie partnerid koalitsioonivalitsuses peavad andma selge ja otsustava vastuse, et veenda rahvast ja rahvusvahelist kogukonda. Kas kõik on otsustanud toetada reforme, et lõpetada raiskamine ja korruptsioon või ma pean midagi muud ette võtma," sõnas peaminister.

Liibanoni linnades nõudsid tuhanded inimesed reedel juba kolmandat päeva järjest valitsuse tagasiastumist. Meeleavalduste tõttu on kõikjal riigis suletud õppeasutusi ja ettevõtteid.

Meeleavaldajad skandeerisid 2011. aasta araabia kevade populaarset refrääni: "Rahvas nõuab režiimi langemist."

"Viha on põhjustatud peamiselt halbadest elutingimustest, kuid selgelt ka poliitilisest käitumisest. Kuude viisi olen ma oodanud meie partneritelt riigis ja valitsuses edasiliikumist otsustega, mille me oleme langetanud," rääkis Hariri.

Rahva pahameel on podisenud alates kasinuseelarve vastuvõtmisest juulis, kuid viimaseks piisaks sai valitsuse plaan maksustada kõned sõnumirakendustes. Telekommunikatsiooniminister Mohammad Choucair ütles neljapäevase meeleavalduste järel, et valitsus loobus sellest plaanist.

Valitsus kaalub aga teisi kasinusmeetmeid riigi raskustes majanduse päästmiseks ja selleks, et tagada 11 miljardi dollari ulatuses välisabi kohalejõudmine, mida rahvusvahelised doonorid mullu lubasid.

Lähikuudel peaks valitsus osana järgmise aasta riigieelarvest teatama maksude tõstmisest.

Neljapäevase ulatusliku protesti järel nõudsid valitsuse tagasiastumist ka tippametnikud. Mõjukas druusi poliitik Walid Jumblatt ütles, et palus peaministril tagasi astuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles