Hambaarst selgitab, kuidas suitsetamine kahjustab suu tervist

PM Tervis
Copy
Röntgenülesvõte hammastest.
Röntgenülesvõte hammastest. Foto: Shutterstock

Suitsetamine mõjutab oluliselt suu tervist. CityMed hambaarst doktor Meeme Mõttus selgitab, milliseid riske suitsetamine kaasa toob ja kuidas neid vältida.

Suitsetamisest tulenev kahju suu tervisele võib olla pikka aega märkamatu, kuid põhjustab mitmeid tõsiseid probleeme. «Eelkõige kahjustab suitsetamine igemete verevarustust, mille tulemusena hävinevad tugikoed ning hambad võivad hakata liikuma. Õigel ajal arstile tulles ja suuhügieenile tähelepanu pöörates on võimalik seda vältida, kuid sageli jõuavad inimesed hambaarsti juurde liiga hilja. Suitsetamise tõttu on pärsitud organismi kaitserefleksid ja verejooks igemetest on väike, mille tõttu haigusnähte sageli ei märgata,» selgitas dr Mõttus.  

Suitsetajad on hambaravis riskigrupp, sest kirurgiliste protseduuride puhul võivad nende haavad kauem paraneda ning implantaatide kandjatel võib tekkida sagedamini põletikke. Samuti on suitsetajatel suurem probleem hambakivi tekkimisega.

«Minu esimene soovitus on suitsetamisest loobuda aegamisi, et keha jõuaks muutusega kohaneda või vähendada suitsetavate sigarettide mahtu märkimisväärselt. Samuti peavad suitsetajad puhastama oma hambaid väga hoolikalt – kasutama õiget hambapesutehnikat, sobivat hambaharja ja hambaniiti või hambavaheharjakesi,» soovitab Mõttus. «Täiendavalt tuleks lasta hambaid kontrollida vähemasti kord aastas ja teha soodapesu.»

«Need inimesed, kes soovivad hammaste värvust säilitada, kuid ei soovi siiski suitsetamisest loobuda, soovitatakse lisaks erilisele hoolele hammaste pesemisel kasutada sigarettide asemel alternatiivseid tubakatooteid nagu kuumutatavad tubakatooted, mille aerosoolis sisaldub sigaretiga võrreldes vähem hammaste tooni muutvaid ohtlike aineid. Siinkohal tuleb aga rõhutada, et igemetega seonduvaid probleeme need tooted -  vähemasti teadaolevate teaduslike uuringutele toetudes - ei lahenda,» ütles Mõttus.

Helsingi Ülikoolist suu taastusravis magistrikraadi saanud ja Tartu Ülikoolis doktorikraadi omandav dr Meeme Mõttus on alates 1993. aastast tegutsenud aktiivselt uudsete hambaravi tehnoloogiate ja metoodikate arendamisega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles