Ajuuuring leidis, et see iseloomujoon võib noorelt hauda viia

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Kauem elanud inimeste ajudes leidud rohkem valku, mis aitab ajuaktiivsust rahustada.
Kauem elanud inimeste ajudes leidud rohkem valku, mis aitab ajuaktiivsust rahustada. Foto: Cebotari Nicolai/PantherMedia / Cebotari Nicolai

Harvardi meditsiinikooli teadlased võrdlesid 60. ja 70. eluaastates surnud inimeste ajusid nende omadega, kes surid üle 100-aastaselt.

Ajakirjas Nature avaldatud uuring leidis, et nooremalt surnud inimestel oli ajus vähem valku, mis aitab alandada ajuaktiivsust. Valk reageerib geenidele, mis ärgitavad aju mõtlemisel. Varasemad uuringud on leidnud, et REST aitab kaitsta aju Alzheimeri tõve eest.

Hetkel ei ole võimalik RESTi taset elusal ajul uurida. Et inimajudest saadud leide testida kasutasid Harvardi uurijad usse ja hiiri. Suurendades ja vähendades nende ajutegevust leidsid uurijad samad tulemused. Loomad, kellel ei olnud ajukoes REST valku surid palju kiiremini.     

Täiesti üllatav oli teadlaste sõnul asjaolu, et kuigi arvatakse, et ajuaktiivsus hoiab meid kognitiivselt normaalsetena, siis tuleb sellest uuringus välja, et aju tervist parandab hoopis puhkamine. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles