Küsitlused ennustavad Trudeaule Kanadas parlamendienamuseta võitu

Copy
Kanada peaminister Justin Trudeau (paremalt teine) esmaspäeva õhtul oma perekonna keskel valimistulemusi ootamas.
Kanada peaminister Justin Trudeau (paremalt teine) esmaspäeva õhtul oma perekonna keskel valimistulemusi ootamas. Foto: Stefan Mahe/Reuters/Scanpix

Kanada peaministri Justin Trudeau liberaalid jäävad esmaspäevaste üldvalimiste järel võimule, kuid kaotavad parlamendienamuse, näitasid lävepakuküsitluste tulemused. 

Telekanalid TVA, CTV ja CBC teatasid, et küsitlustulemuste järgi liberaalid võitsid või on juhtimas 145 valimisringkonnas 338st ning opositsioonilised konservatiivid saavad 107 mandaati. 

Liberaalide toetust on ilmselt vähendanud sotsiaaldemokraatide ja Québeci separatistide erakonna toetuse suurenemine. 

Parlamendienamuseta jäämine tähendab tõenäoliselt seda, et Trudeau pöördub koalitsioonivalitsuse moodustamiseks Uue Demokraatliku Partei (NDP) poole, mille liider Jagmeet Singh on avaldanud kanadalastele muljet tugeva esinemisega valimisdebattides.

Trudeau Liberaalse Partei valitsus juhib Kanadat alates 2015. aasta novembris saadud ülekaalukast valimisvõidust, mis tõi liberaalid pea kümneaastase vaheaja järel taas võimule. 

Liberaalide liider on domineerinud Kanada poliitikas viimased neli aastat, kuid tänavune valimiskampaania pani Trudeau tõsiselt proovile. 

Tema mainet on kahjustanud möödalasud ühe ehitusfirma korruptsioonijuurdluses ja suvel ilmnenud fotod temast mustaks võõbatud näoga.

Analüütikud peavad seekordset valimiskampaaniat Kanada ajaloo räpaseimaks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles