Lõuna-Korea president teatas kaitsekulutuste suurendamisest

BNS
Copy
Lõuna-Korea president Moon Jae-in.
Lõuna-Korea president Moon Jae-in. Foto: JOHN MOORE / AFP / Scanpix

Lõuna-Korea president Moon Jae-in teatas teisipäeval parlamendis eelarvekõnega esinedes riigi kaitsekulutuste suurendamisest ja kutsus Põhja-Koread naasma dialoogi pidama.

Kahe Korea kontaktid on tupikus pärast Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni ja USA presidendi Donald Trumpi tulemusteta tippkohtumist veebruaris Hanois.

Pyongyang on sestpeale kritiseerinud oma naabrit USA-ga peetud ühisõppuste ja Ühendriikide sõjalennukite hankimise pärast.

Tegemist on olulise muutusega pärast eelmist aastat, kui Moon pidas kolm tippkohtumist Kimiga.

Lõuna-Korea suurendab järgmisel aastal kaitsekulutusi seitse protsenti, rohkem kui 50 triljoni wonini (42 miljardi dollarini), ütles Moon parlamendis, rõhutades, et tugev kaitsevõime on eluliselt tähtis enesemääramiseks.

«Me tugevdame kaitsesüsteemi tuumikut, arendades selliseid ressursse nagu järgmise põlvkonna allveelaevad ja luuresatelliidid,» ütles Moon.

Lõuna-Korea presidendi lubadus kaitsekulutusi suurendada järgnes Põhja-Korea raketikatsetusele sel kuul. Väidetavalt katsetati allveelaeval baseeruvat ballistilist raketti.

Moon väljendas oma kõnes ka lootust läbimurdele kahe Korea suhetes, väites, et ummikus kõnelused on viimane takistus enne denukleariseerimist.

Põhja-Korea särav tulevik on võimalik ainult «rahumajanduse» alusel, mille mootoriks on kahe Korea ühised majandusprojektid, sõnas ta ja kutsus Pyongyangi reageerima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles