Esper: Afganistanis Süüria-stiilis USA vägede väljaviimist ei tule (2)

Copy
USA kaitseminister Mark Esper.
USA kaitseminister Mark Esper. Foto: Reuters / Scanpix

Afgaanid ei tohiks tõlgendada USA vägede järsku ja vastuolulist lahkumist mõnedest Süüria osadest eelmänguna samasugusele taandumisele Afganistanist, ütles Ühendriikide kaitseminister Mark Esper eile. 

Esper ütles Kabulis NATO missiooni Resolute Support peakorteris pressikonverentsil, et Ühendriigid on Afganistaniga seotud pikaajalise pühendumuse kaudu, ja märkis, et USA poliitika Afganistani suhtes on Süüriaga võrreldes täiesti teistsugune. 

«Kõik see peaks rahustama meie afgaanidest liitlasi ja teisi, et nad ei peaks meie viimase nädala samme seoses Süüriaga vääriti tõlgendama,» lausus kaitseminister. 

«Afganistan seisab endiselt silmitsi mürgise terroriohuga, mis sai alguse Al-Qaedast ja avaldub nüüd Talibani, ISIS-K ja teiste rühmituste kujul,» ütles Esper, toonitades USA tahet Afganistani jääda. 

ISIS-K on lühend äärmusrühmituse Islamiriik (IS) Afganistani harurühmituse nimest. 

Süüriast rääkides ütles Esper, et USA sõdurite lahkumine võtab nädalaid, mitte päevi. «Meil on sõdureid Kirde-Süüria linnades, mis asuvad naftaväljade kõrval. Need sõdurid taandumise praeguses etapis ei osale.»

Pentagoni juht rõhutas, et ühtegi otsust selle kohta, et osa USA sõdureid võib jääda Kirde-Süüriasse naftavälju kaitsma, tehtud ei ole. 

USA presidendi Donald Trumpi 6. oktoobri otsus Türgi vägede ja Süüria kurdide vahel puhvriks olnud USA sõdurid Süüria kirdeosast ära tuua tõi kaasa Türgi vägede pealetungi, mis on nõudnud vaatlejate hinnangul üle 500 inimelu ja sundinud ümber asuma 300 000 inimest.

Sõjategevus peatus neljapäeval USA vahendusel sõlmitud relvarahuga, mis saab läbi teisipäeva õhtul.

Trumpi otsus vallandas Ühendriikides pahameeletormi ja terava kriitikaga kostitasid Trumpi isegi vabariiklasest presidendi erakonnakaaslased, kes nägid vägede väljaviimises kurdi vägede reetmist, keda USA oli aastate jooksul välja õpetanud ja relvastanud võitluseks IS-iga Süürias.

Kurdide juhitud relvarühmitus Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF) purustaski USA juhitava koalitsiooni toel Süürias IS-i kalifaadi, kaotades sõjategevuses langenutena umbes 11 000 võitlejat. 

USA ja NATO vägesid Afganistanis juhtiv kindral Scott Miller ütles samal pressikonverentsil Esperiga, et Ühendriigid on vähendanud viimase aasta jooksul oma väekontingenti riigis umbes 2000 sõduri võrra 13 000-le. 

Milleri sõnul püüab USA pidevalt oma jõude optimeerida. «Avalikkusele teadmata oleme viimase aasta jooksul osana meie optimeerimisprotsessist vähendanud siin meie volitatud jõude 2000 võrra,» sõnas kindral. 

USA ja islamiliikumine Taliban olid septembri alguses lähedal kokkuleppele, mille alusel oleksid Ühendriigid saanud hakata Afganistanist järk-järgult vägesid välja viima lootuses teha lõpp riigi ajaloo pikimale sõjale. 

Läbirääkimised katkesid ootamatult pärast seda, kui Trump kuulutas need pärast USA sõduri elu nõudnud Talibani rünnakut «surnuks». 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles