Veerand Hiinas akrediteeritud uudisteportaalidest on tulemüüri taga

Copy
BBC logo.
BBC logo. Foto: Pa Images / Scanpix

Hiina suur tulemüür blokeerib ligipääsu pea veerandile riigis akrediteeritud välismaistest uudisteorganisatsioonidest, teatas järelevalveühendus Hiina Väliskorrespondentide Klubi (FCCC).

Hiinas tegutsevad 215 rahvusvahelise uudisteagentuuri korrespondendid, aga neist 23 protsendi kodulehtedele on Peking ligipääsu keelanud, teatas FCCC.

Seejuures on suure tulemüüri taga 31 protsenti peamiselt inglisekeelsetest väljaannetest, lisas FCCC. Inglise keel on Hiinas levinuim võõrkeel.

Teade tehti Hiina korraldatud iga-aastase Maailma Internetikonverentsi viimasel päeval. Valitsev Kommunistlik Partei kasutab konverentsi, et edendada oma sõnumit internetipiirangute vajalikkusest.

"Hiina internetikontrolle kasutatakse, et blokeerida aina suuremat hulka rahvusvahelisi uudiseallikaid," teatas FCCC.

"Need digitaalsed piirangud on vastuolus internetivabaduse põhimõttega ja takistavad hiinlaste ligipääsu sõltumatule kajastusele rahvusvahelistel, aga ka Hiina siseriiklikel teemadel," lisas ühendus.

Blokeeritud portaalide seas on muuhulgas BBC, Bloomberg, The Guardian, The New York Times, The Wall Street Journal, Washington Post, Yomiuri Shimbun ja teised.

FCCC märkis, et valitsuse andmete järgi on Hiinas akrediteeritud 536 välismaa ajakirjanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles