Katalaanid mässavad iseseisvuslaste nimel

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Korrakaitse teatel oli meeleavaldusel umbes 525 000 inimest, tuhanded inimesed saabusid Barcelonasse pärast kolm päeva kestnud jalgsirännakut teistest Kataloonia linnadest ja küladest.
Korrakaitse teatel oli meeleavaldusel umbes 525 000 inimest, tuhanded inimesed saabusid Barcelonasse pärast kolm päeva kestnud jalgsirännakut teistest Kataloonia linnadest ja küladest. Foto: JOSEP LAGO/AFP

Hispaania ülemkohtu möödunud nädala esmaspäeval tehtud otsus mõista üheksale Kataloonia iseseisvuslasele 9–13 aasta pikkune vanglakaristus pani aluse viimaste kümnendite kõige tulisematele tänavarahutustele Hispaanias.

Ka Eesti välisministeerium on Barcelona ja suuremate Kataloonia linnade kohta andnud välja teate, milles hoiatatakse transpordiprobleemide ja rahutuste võimaliku jätkumise eest. Nirgi sõnul on eestlased uurinud ministeeriumilt Barcelonasse sõitmise turvalisuse kohta. Ministeeriumi teatel ei pea otseselt vältima Katalooniasse reisimist, kuid tavalisest tähelepanelikum tasuks siiski olla.

Nädala jagu podisenud pinged ja kokkupõrked jõudsid haripunkti reedel, mil algas üldstreik ja veel tuhanded meeleavaldajad leidsid tee Barcelonasse. Kokku tuli tänavatele võimude hinnangul üle poole miljoni inimese ja puhkesid suured kokkupõrked meeleavaldajate ja politsei vahel. Mässajad lasid politseinike pihta ilutulestikku ning loopisid ametnikke kivide ja muude esemetega. Rüüstati kauplusi ja tänavatele ehitati barrikaadid, mis süüdati. Tuleroaks langesid ka tänavatele pargitud autod. Politsei vastas meeleavaldajate vägivallale pisargaasi, kummikuulide ja veekahuritega.

Barcelona linnas põhjustati ajalehe El País teatel märatsemise ja rahutustega linnavarale kahju umbes 2,7 miljoni euro eest. Kokku sai uudisteagentuuri AFP teatel möödunud nädalal meeleavalduste käigus vigastada 600 inimest, kellest kahe seisund on kriitiline.

Rahutused mõjutavad ka turismi. Nii majutati meeleavalduste hirmus ümber kesklinna hotellides peatunud turistid. El Paísi teatel on turismisektoris rahutuste mõju tunda juba praegu, sest tühistatud on järgmisteks kuudeks tehtud broneeringuid. Eriti mõjutab see nelja- ja viietärnihotelle.

Probleemid hotellidega pole ainsad. Veidi pärast iseseisvuslaste liidrite vangistamist kogunesid meeleavaldajad tähelepanu püüdmiseks Barcelona El Prati lennujaama juurde. Nädala jooksul tühistati sadu lende ning paljud turistid jäid lennujaama lõksu, sest meeleavaldajate korraldatud blokaadi tõttu polnud kellelgi lubatud lennujaama siseneda ega sealt väljuda. «Tühistatud lendude tõttu Barcelona lennujaama reisilõksu jäänuid, kes teavet küsisid, oli hulgaliselt,» ütles Nirk eestlaste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles