Hongkong ei rahune (3)

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Märulipolitsei Hongkongis meeleavaldajat kinni pidamas.
Märulipolitsei Hongkongis meeleavaldajat kinni pidamas. Foto: Miguel Сandеla/sputnik/Scanpix

Vastuolulisest väljaandmisseadusest alguse saanud, kuid valitsusvastaseks liikumiseks kasvanud suured meeleavaldused on Hongkongis toimunud juba 20 nädalat. Ehkki praeguseks on väljaandmisseadus tagasi võetud, pole konfliktile poliitilist lahendust siiani silmapiiril paistmas ja vägivald muutub intensiivsemaks.

Politsei on kasutanud protestijate vastu teravmoona ning radikaalsemad meeleavaldajad on loopinud süütepudeleid. Protestijad nõuavad täielikku demokraatiat ja politsei liigse jõukasutamise uurimist. Osa demonstrantide eesmärk on ka Hongkongi liidri Carrie Lami tagasiastumine.

Meedia teatel on süvenev probleem ka protestide ja vägivallaga kaasnev depressioon. Praeguseks seostatakse vähemalt üheksat enesetapujuhtumit otseselt meeleavaldustega.

Sarnaselt Kataloonia ja Tšiiliga pole välisministeeriumi hinnangul vajalik Hongkongi reisimist vältida, kuid nagu ka teistes rahututes piirkondades, palutakse hoiduda rahvakogunemistest ning järgida võimude korraldusi. Kui meeleavaldajad blokeerisid konflikti varases faasis augusti keskel Hongkongi lennujaama ning põhjustasid paljude lendude tühistamise, võeti ministeeriumiga Hongkongi lennujaamast ka ühendust.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles