Stoltenberg: NATO ministrid arutavad telekomisüsteemide vastupidavust

BNS
Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg kolmapäeval Brüsselis NATO peakorteris kahepäevase kaitseministrite kohtumise eelsel pressikonverentsil.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg kolmapäeval Brüsselis NATO peakorteris kahepäevase kaitseministrite kohtumise eelsel pressikonverentsil. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

NATO kaitseministrid arutavad kahepäevasel kohtumisel NATO vägede valmisoleku tõstmist, õiglasema koormajagamise edusamme, alliansi missioone ja operatsioone ning telekommunikatsioonisüsteemide vastupidavust, ütles peasekretär Jens Stoltenberg kolmapäeval. 

Stoltenberg lausus Brüsselis NATO peakorteris kohtumise-eelsel pressikonverentsil, et kaitseministrid arutavad neljapäeval ja reedel alliansi tegevust hübriidohtudele vastamisel ja arutavad liikmesriikide ühiskondade vastupidavusvõime tagamist.

Kuigi tsiviiltaristu kaitsmine on riiklik vastutus, seisab NATO aluslepingu artiklis 3, et vastupanuvõime on osa iga liitlase kohustustest NATO ja üksteise ees.

«Just sellepärast lepivad NATO kaitseministrid kokku meie alusnõuetes tsiviilotstarbelisele telekommunikatsioonile,» ütles Stoltenberg.

Ta selgitas, et NATO nõuab kõigilt liikmesmaadelt usaldusväärsete sidesüsteemide olemasolu, muu hulgas 5G osas, rahu- ja kriisiajal ning konflikti olukorras. 

«See tähendab, et liitlased peaksid viima läbi põhjaliku analüüsi küberohtude, välisomanduse, -kontrolli või otseinvesteeringutega seotud riskide kohta telekommunikatsioonisüsteemidele,» sõnas Norra ekspeaminister. 

Peasekretäri sõnul arutavad kaitseministrid ka olukorda Süürias. 

«Ma tervitan kokkulepet, mille USA Türgilt saavutas,» ütles Stoltenberg USA vahendusel sõlmitud viiepäevase relvarahuleppe kohta, mille ümbersaamise järel teatas Türgi Venemaaga sõlmitud kokkuleppe taustal, et ei jätka sõjalist pealetungi. «Me nägime sellele kokkuleppele järgnenud edenemist. Nägime vägivalla haarde märkimisväärset vähenemist,» lisas ta.

Peasekretär märkis sõjaväelaste tegevuse talitsetuse ja rahvusvahelise humanitaarõiguse põhimõtete austamise tähtsust piirkonnas.

«Samuti on tähtis, et me hoiaksime üheskoos ISIS-e vastu saavutatud edusamme,» lausus Stoltenberg äärmusrühmituse Islamiriik (IS) teist nimekuju kasutades, ja rõhutas, et NATO etendab võitluses terrorismi vastu tähtsat rolli.

Neljapäeval arutavad kaitseministrid NATO väljaõppemissiooni Iraagis ja alliansi pühendumust Afganistanile. 

Peasekretär rõhutas, et kaitseministrite kohtumine valmistab ette pinda detsembrikuiseks NATO liidrite kohtumiseks Londonis, kus liitlasriikide liidrid langetavad otsuseid alliansi edasiseks kohandamiseks ja tugevdamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles