Kolga-Jaani uus soojatootja plaanib halud hakkpuidu vastu vahetada

Kristiina Liiv
, reporter
Copy
Kolga-Jaani soojatorustike rekonstrueerimine lõppes tänavu kevadel.
Kolga-Jaani soojatorustike rekonstrueerimine lõppes tänavu kevadel. Foto: Elmo Riig

10. oktoobril hakkas Kolga-Jaani keskküttevõrku soojust andma SW Energia, kes plaanib praeguse katlamaja ümber ehitada täisautomaatseks hakkpuidukatlamajaks, selgub Viljandi valla koduleheküljelt.

Viljandi valla korraldatud hanke Kolga-Jaani soojatootja leidmiseks võitis osaühing SW Energia. Oktoobris sõlmiti leping Kolga-Jaani kaugküttepiirkonna haldamiseks 10 aastaks.

Seni on Kolga-Jaani kaugküttepiirkonnas sooja andnud kaks halupuukatelt ning tänavu kevadel lõpetati aleviku kehvas seisus soojatorude vahetamine. Viljandi valla Kolga-Jaani piirkonnajuht Rivo Aren kinnitas ka eelmise aasta oktoobris Sakalale antud intervjuus, et tõenäoliselt tuleb halgudelt hakkpuidule üle minna, sest halupuude hinnad on kerkinud kõrgele ja nende hankimine läheb aasta-aastalt raskemaks. 

SW Energia kavatseb Kolga-Jaani katlamaja täielikult rekonstrueerida ja muuta selle täisautomaatseks. 

SW Energia enam kui 240 katlamaja hulgast töötab puidul 56, enamik neist viimase 10 aasta jooksul ehitatud. Hakkpuidu kasuks räägivad stabiilsem hind ja keskkonnasõbralikkus: hakkpuidu CO2 heitmeks arvatakse null. Samuti on seda materjali Eestis piisavalt ning kütuse varustuskindlus tagatud.

Uue katlamaja ehitus tähendab mahukat investeeringut, mis mõjutab kindlasti ka soojusenergia hinda. Et tarbijale kulusid vähendada, taotleb SW Energia katlamaja rekonstrueerimistöödeks toetust keskkonnainvesteeringute keskuselt. Kuigi eeltööd toetuse taotlemiseks juba käivad, võtab protsess siiski umbes kaks aastat. 

Kolga-Jaani kaugkütte soojatorustike rekonstrueerimine lõppes käesoleva aasta kevadel ja tänu sellele vähenevad alevikus tuntavalt soojakaod.

Uue katlamaja valmimiseni on SW Energial võimalus kasutada ajutist konteinerkatlamaja, kus on õlikatel. Praeguseks ongi konteinerkatlamaja soojusvõrku ühendatud ja toodab toasooja kõigile 15 tarbijale. Kolga-Jaani kaugküttevõrku kuuluvad kuus korterelamut ja valla hallatavad hooned.

Põlevkiviõlil konteinerkatlamaja on täisautomaatne ega vaja iga päev inimkätt. Kütuseveo sagedus sõltub ilmast, kuid tõenäoliselt kohtab Kolga-Jaanis sel talvel kütuseveokit korra kahe nädala jooksul ning kui talv on soe, veelgi harvem.

Kõikidel huvilistel on võimalik SW Energia esindajatega kohtuda neljapäeval, 24. oktoobril kell 17 endise vallamaja ruumides. Edasisi plaane tutvustavad SW Energia arendusjuht Vadim Nogtev ja Lõuna-Eesti piirkonnajuht Janek Sarv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles