Rootsi Demokraadid on meeste seas kõige populaarsem partei

Copy
Rootsi Demokraatide esimees Jimmie Åkesson.
Rootsi Demokraatide esimees Jimmie Åkesson. Foto: Anders Wiklund/Epa/Scanpix

Rootsi parempopulistlik partei Rootsi Demokraadid on sügisega kasvatanud toetust sotsiaaldemokraatide ja moderaatide arvelt.

Eile Dagens Nyheteri avaldatud ja küsitlusfirma Ipsose küsitluse põhjal hääletaks Rootsi Demokraatide poolt juba 23 protsenti valijatest, kui valimised toimuksid täna. Peaministripartei sotsiaaldemokraatide toetus on 24 protsenti.

Dagens Nyheteri ja Ipsose hinnangul on Rootsi Demokraatide suur toetus tingitud sel sügisel alanud diskussioonist jõuguvägivalla ja integratsiooni üle.

Sotsiaaldemokraadid on juba pikka aega mures oma toetajate ülemineku pärast Rootsi Demokraatide valijate hulka. Eelmise aasta valimistel hääletas sotsiaaldemokraatide poolt 28,3 protsenti valijatest, Rootsi Demokraatide hääletesaak jäi 17,5 protsendi juurde.

Rootsi rahvusringhäälingu SVT täna avaldatud küsitluse andmed on vähem dramaatilisemad. Selle järgi on sotsiaaldemokraatide toetus 25,8 protsenti ja Rootsi Demokraatide toetus 20,5 protsenti. SVT küsitluse valim on Dagens Nyheteri ja Ipsose omast ka suurem. SVT teatel ei ole erakondade toetustes mingeid suuri muudatusi sel sügisel toimunud.

SVT tehtud küsitluses tuli aga välja selge erinevus meeste ja naiste vahel. Kui naistest toetab Rootsi Demokraate 13 protsenti valijatest, siis meestest toetab neid 28 protsenti. Rootsi Demokraadid on SVT küsitluse järgi kõige populaarsem partei meeste seas. Sotsiaaldemokraate toetab meesvalijatest 22,8 protsenti.

Sotsiaaldemokraatide toetust on vähendanud rohkem teenivatele inimestele suunatud lisamaksu kaotamine. Sotsiaaldemokraatide ideoloogiaga halvasti sobiv idee oli liberaalide nõudmine selleks, et nad toetaksid Stefan Löfveni peaministrina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles