Boeingu kasum kukkus poole võrra

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Boeing 737 MAX lennuvaäljal oma aega ootamas.
Boeing 737 MAX lennuvaäljal oma aega ootamas. Foto: MIKE BLAKE/Reuters/Scanpix

Lennukitootja Boeingu kasum kukkus kolmandas kvartalis poole võrra ning rahavoog on juba teist kvartalit järjest negatiivne, sest lennukompaniid on peatanud maksed Boeing 737 MAXi eest, kuid ettevõte loodab kevadel kaks lennukatastroofi põhjustanud lennukite lennuloa taastamist veel enne aasta lõppu.

«Võttes arvesse olukorda, kus me oleme, on rahavoogude profiil palju väljakutsuvam kui ta oli,» ütles analüütikutele Boeingu finantsjuht Greg Smith.

Ettevõtte netorahavoog oli miinus 2,9 miljard dollarit, mis on suurim vähemalt viimase veerandsajandi jooksul, kirjutab Bloomberg.

Lisaks plaanib ettevõte toodangut vähendada nõudluse kahanemise tõttu ning samuti jäävad USA ja Hiina väliskaubandusdispuudi tõttu kõrvale hiinlased.

MAXide lennukeeld on läinud Boeingule maksma üheksa miljardit dollarit, millest veidi üle nelja miljardi kulub MAXide täiustamiseks ning 5,6 miljardit klientide kompensatsiooniks.

Boeingu eelmise kvartali kasum kukkus 1,17 miljardi dollarini võrrelduna 2,36 miljardi dollariga eelmise aasta kolmandas kvartalis. Käive langes 21 protsenti ehk 20 miljardit dollarit. Boeing andis eelmises kvartalis üle 62 reaktiivlennukit võrrelduna 190-ga eelmise aasta samal perioodil.

Eelmise aasta oktoobris ja selle aasta märtsis toimus Boeing 737 MAXidega kaks fataalset lennuõnnetust, milles hukkus kokku 346 inimest, pärast mida said need mudelid lennukeelu. Lennukeelu sai 387 lennukit.

 

Boeingu aktsia kasumi langusele eriliselt ei reageerinud.

Boeing (BA)

Aktsia hind (23.10): 340,5

Muutus aasta algusest,%: 7,4

Aastane muutus, %: -0,6%

Dividendid (USD aastas): 8,22

Dividenditootlus, %: 2,44

Analüütikute soovitused:

Osta: 14

Hoia: 11

Müü: 0

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles