Soomes elavat topeltkodakondsusega meest süüdistatakse Erdoğani solvamises

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan. Foto: SERGEI CHIRIKOV/AFP/SCANPIX

Tamperes elavat Soome ja Türgi kodakondsusega meest süüdistatakse Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoğani solvamises, teatab Aamulehti.

Türgi ametivõimud on esitanud rahvusvahelise õigusabi palve Pirkanmaa piirkonnakohtule. Tamperes elav Soome ja Türgi kodakondsusega mees Tomas Vurunbigi on kutsutud novembris Pirkanmaa piirkonnakohtusse ülekuulamisele.

«Tegemist on internetis levitatud informatsiooniga, mis on väidetavalt olnud solvav,» ütles mehe advokaat Kaarle Gummerus.

President Erdoğan on süüdistuses ära märgitud kui tunnistaja.

Gummeruse sõnul tehakse praegu selgeks, kas Soome riigil on kohustust pakkuda Türgile rahvusvahelist õigusabi või kas on alust keeldumiseks. Soome ei anna rahvusvahelist õigusabi, kui seda nõudval riigil on probleeme inimõiguste ja põhivabadustega, mille hulka kuuluvad näiteks sõnavabadus ja mõttevabadus.

Aaamulehti sõnul on Türgi kriminaalseadustikus eriline paragrahv, mis puudutab presidendi au solvamist. Antud paragrahv on aga vastuolus Soome seadustega, kuna Soomes on inimestel seadusega tagatud õigus kritiseerida poliitikuid ja avalikku võimu omavaid inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles