Taani uus seadus lubab võtta džihadistidelt kodakondsuse

Copy
Taani parlamendi hoone Kopenhaagenis.
Taani parlamendi hoone Kopenhaagenis. Foto: Stine Jacobsen / Reuters / Scanpix

Taani parlament võttis täna vastu seaduse, mis lubab valitsusel võtta topeltkodakondsusega džihadistidelt Taani kodakondsuse, et nad ei saaks riiki naasta.

Seadus on suunatud eeskätt Süürias ja Iraagis äärmusrühmituse Islamiriik (IS) ridades võidelnud Taani kodanike vastu.

Valitsus saab sellega voli tühistada topeltkodakondsete Taani kodakondsus, sellal kui nood välismaal viibivad. Erinevalt varasemast pole selleks enam vaja kohtuotsust.

Pärast Türgi vägede sissetungi Süürias suruti eelnõu kiiruga parlamendis läbi.

Enamik parlamendiparteisid toetas eelnõu, kuid sellele sai osaks ka kriitikat, teatas uudisteagentuur Ritzau.

Küsimusi tekitas muu hulgas, et asjaosalisi teavitatakse valitsuse otsusest elektrooniliselt, võimalik et ajal, mil nad viibivad konfliktipiirkonnas.

Enne vastuvõtmist viidi seadusesse muudatus, mis lubab asjaosalisel erandkorras nelja nädala jooksul vaidlustada otsus kohtus.

Seadusesse kirjutati ka nn loojanguklausel, mis tähendab, et see kaotab kehtivuse 2021. aasta juulis, kui parlament teisiti ei otsusta.

Taani justiitsminister ütles septembri algul, et Taanist on Lähis-Itta võitlema läinud 36 džihadisti. Neist kümnel on nüüdseks elamisluba ära võetud ja 12 on vangis.

Märtsis võttis Taani vastu seaduse, mis jätab Taani džihadistide välismaal sündinud lapsed ilma õigusest Taani kodakondsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles