Naftafirmad on kliimapoliitika mõjutamiseks kulutanud sadu miljoneid (1)

Copy
Kliimaaktivistid piketeerimas New Yorgis.
Kliimaaktivistid piketeerimas New Yorgis. Foto: Angela Weiss/AFP

Viis suurimat börsil olevat naftafirmat ja neid esindavad kaubandusühendused on alates 2010. aastast kulutanud Euroopa Liidu kliimapoliitika mõjutamiseks üle 250 miljoni euro, teatasid keskkonnagrupid neljapäeval.

BP, Chevron, ExxonMobil, Shell ja Total ning nende nimel tegutsevad kaubandusühendused on alates 2014. aastast korraldanud vähemalt 327 kõrgetasemelist kohtumist Euroopa Komisjoni ametnikega. Keskmiselt teeb see üle ühe kohtumise nädalas.

Andmed tuginevad avalikult kättesaadavatel dokumentidel. Andmeid kommenteerinud naftafirmade teatel ei kujuta nende tegevjuhtide kohtumised EL-i tippametnikega endas huvide konflikti.

Keskkonnaühenduste sõnul paljastab kulutatud summa naftafirmade suunamispüüdluste ulatuse.

«See on osa naftatööstuse pikaaegsetest katsetest hädavajalikke kliimameetmeid edasi lükata, nõrgendada ja ära hoida,» ütles lobigrupi Corporate Europe Observatory uurija Pascoe Sabido.

EL-i peetakse kliimameetmete vallas eesrindlikuks. Teisalt aga kardetakse, et selle liikmesriigid ei loobu fossiilsetest kütustest piisavalt kiiresti, et täita 2015. aasta Pariisi kliimaleppe eesmärke.

Komisjoni pressiesindaja ütles AFP-le, et on hea kui poliitikud ja ametnikud asjaosalistega kohtuvad.

Ta lisas, et osa kohtumisi nafta- ja gaasitööstuse esindajatega keskendusid taastuvenergiale ja majanduse süsinikuneutraalseks tegemisele.

Lobitööle üle 250 miljoni

Ühenduste Corporate Europe Observatory, Food & Water Europe, Friends of the Earth Europe ja Greenpeace EU uuringus vaadati ettevõtete enda aruandlust ja EL-i lobitööd puudutavat läbipaistvusregistrit.

Uuringus leiti, et firmad teatasid vahemikus 2010-2018 123,3 miljoni euro kulutamisest lobitööle EL-is. Neid esindavad kaubandusühendused teatasid veel 128 miljoni euro kulutamisest.

Totali kõneisik ütles AFP-le, et raportis avaldatud summa ei peegelda seda, mida kontsern lobitööle kulutab.

«Total on veendunud, et kliimaprobleemile vastamiseks on vaja kollektiivset lähenemist,» ütles ta.

ExxonMobili kõneisiku sõnul vastab naftahiid täielikult EL-i läbipaistvusregistri nõuetele.

«ExxonMobil usub, et kliimamuutus nõuab tegutsemist ja me kõik – firmad, valitsused ja tarbijad – peame tegema tähenduslikke edusamme,» ütles ta.

Shelli kõneisik tõrjus raporti eeldusi. «Meie toetus Pariisi leppele on täiesti selge. Kõik mis me teeme, on hea poliitika edendamine selle eesmärgi nimel,» ütles ta.

Keskkonnagrupid tegid üleskutse luua «tulemüür», et kaitsta EL-i ametnikke naftatööstuse esindajate eest ja vältida nende sattumist huvide konflikti.

«Kliimakriisi lahendamine tähendab suurema osa teadaolevate fossiilkütuste reservide jätmist maasse ja see pole kooskõlas nende firmade prognoosidega, mis näevad ette tohutut tootmise kasvu järgmisel 10-20 aastal,» ütles Sabido.

Friends of the Earth Europe'i kõneisiku Myriam Douo sõnul ei saa kodanikud endale lubada naftatööstuse venitamistaktikat.

«Me peame võtma kuulda miljoneid noori kliimaprotestijaid ja tõrjuma fossiilsed kütused oma poliitikast,» ütles ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles