Boliivia valimiskohus kuulutas Moralesi presidendivalimiste võitjaks

Copy
Valitsusvastased meeleavaldajad nõuavad La Pazis presidendivalimiste teist vooru.
Valitsusvastased meeleavaldajad nõuavad La Pazis presidendivalimiste teist vooru. Foto: Juan Karita/AP

Boliivia valimiskohus kuulutas neljapäeval Evo Moraelsi ametlikult presidendivalimiste võitjaks.

Valimiskohtu internetiküljel avaldatud andmete kohaselt sai Morales 47,06 protsenti häältest ja opositsioonikandidaat Carlos Mesa 36,5 protsenti häältest. Loetud on 99,8 protsenti häältest. Tulemus tähendaks, et Moraels jääks võimule 2025. aastani.

End juba varem presidendivalimiste võitjaks kuulutanud senine riigipea Morales ütles neljapäeval, et on vajadusel siiski valmis minema Carlos Mesa vastu teise vooru.

"Kui me peaksime minema teise vooru, siis me läheme. Võitsime esimeses voorus," ütles Morales.

Euroopa Liit avaldas neljapäeval toetust üleskutsetele korraldada Boliivias presidendivalimiste teine voor.

"Parim võimalus rahva usalduse taastamiseks ja inimeste demokraatliku valiku austamiseks on teise valimiste vooru korraldamine," kirjutati ühenduse avalduses.

USA, Brasiilia ja Colombia valitsused soovitasid neljapäeval samuti presidendivalimiste teise vooru korraldamist Boliivias, kus valimistulemused on vallandanud rahva pahameele.

"Valimissüsteemi usutavuse taastamise nimel kutsume Boliivia valitsust üles presidendivalimiste teise vooru korraldamisele," kirjutati ühisavalduses.

Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) vaatlusmissioon on väljendanud muret ja üllatust järsu ja raskesti seletatava muutuse pärast esialgsete tulemuste trendis pärast valimisjaoskondade sulgemist.

Pühapäeval peeti valimiste esimene voor ning teist vooru ei tule kahel juhul ehk kui võitja kogub vähemalt 50 protsenti häältest või kui esimeseks tulnud kandidaat kogub vähemalt 40 protsenti häältest ning edestab teiseks jäänud kandidaati vähemalt 10 protsendiga.

Osalised tulemused näitasid pühapäeval, et Moralesel seisab ees teine voor Mesa vastu, kuid valimiskohus avaldas juba esmaspäeval uued osalised tulemused, mille kohaselt on ametisolev president valimised võitnud.

Opositsioon alustas kolmapäeval vaidlusaluste valimistega seoses üldstreiki, mida Morales nimetas parempoolseks riigipöördeks. 

Morales lubas ajakirjanikele kõneldes kaitsta demokraatiat ja väljendas veendumust, et ta kuulutatakse pühapäevaste valimiste võitjaks ilma vajaduseta teist vooru korraldada. 

Vastasleeride meeleavaldajate vahel puhkesid kolmapäeval kokkupõrked riigi suurimas linnas Santa Cruzis, mis on opositsiooni kants. Ööl vastu kolmapäeva süüdati valimisvõimude kontoreid ning La Pazis ja mujal kähmlesid meeleavaldajad julgeolekujõududega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles