USAs vangi mõistetud Maria Butina pääseb kodumaale

Copy
Maria Butina.
Maria Butina. Foto: Press Service of Civic Chamber of the Russian Federation/HANDOUT/EPA/Scanpix

USAs spionaažis süüdistatud ja vangi mõistetud Venemaa kodanikust relvaaktivist Maria Butina jõuab homme hommikul Venemaale, ütles Venemaa suursaadik Ühendriikides.

«Pärast korduvaid päringuid Butina Venemaale naasmise protseduuri kohta andis USA välisministeerium järgmise teabega vastuse: 25. oktoobril viiakse Maria Tallahassee föderaalvanglast Floridas Miami rändekeskusesse, kust ta samal päeval Moskvasse lennutatakse,» ütles suursaadik Anatoli Antonov.

Tema sõnul on Butinat Moskvasse oodata homme hommikul. «Soovime talle peatset taasühinemist lähedastega, jõu taastamist pärast talle osaks saanud ränki katsumusi,» sõnas saadik.

Butina võeti Washingtonis kinni mullu 15. juulil enne USA presidendi Donald Trumpi ja Vene presidendi Vladimir Putini kohtumist Helsingis. Ta mõisteti 18 kuuks vangi pärast seda, kui ta oli USA võimudega koostööd tegema hakanud ja tunnistanud end süüdi tegutsemises ebaseadusliku välisagendina.

Maria Butina.
Maria Butina. Foto: /AP/Scanpix

Prokuröride väitel käivitas Butina 2015. aasta märtsis plaani luua sidemed Vabariikliku Parteiga, et mõjutada USA välispoliitikat.

Ta tegutses käsikäes ameeriklasest elukaaslase, aktiivse vabariiklase ja riikliku relvaühingu liikme Paul Ericksoniga. Tänu kõrgetele kontaktidele pääses Butina ligi vabariiklaste võimuladvikule.

Vandenõu taga oli Putini liitlane ja Vene keskpanga asepresident Aleksander Toršin, kes ka plaani rahastas.

Tänini pole päris selge Butina seotuse ulatus Venemaa luureteenistustega. Samas on Venemaa välisministeerium teinud Butina vabastamise nimel häälekat kampaaniat ning maininud tema nime seoses võimaliku vangide vahetusega.

Siiani on Butina ainuke Venemaa kodanik, kellele on USA-l õnnestunud määrata reaalne vanglakaristus valimistesse sekkumise juurdluse käigus. 

Butina ise on öelnud, et viibis Ühendriikides magistrikraadi omandamiseks ja selleks, et aidata tugevdada USA-Vene suhteid. Pärast kohtuotsuse teatavaks tegemist väitis ta Vene ajakirjanikele, et talle määratud karistus on absurdne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles