Paide piimakombinaat: julged otsused tõid kuulsuse, kehvad otsused languse

Merit Männi
Copy
Foto: Järvamaa muuseumi kogu

Samal ajal kui E-Piim plaanib Paidesse Mündi tee äärde uut, sada miljonit eurot maksvat piimakombinaati, seisab Prääma teel Espaki kaupluse vastas juba aastaid mahajäetult ASi Tere vana tootmishoone, mida tuntakse ka endise Paide piimakombinaadina. Mitme aastakümne jooksul oli kombinaat peamine tööandja Järvamaal, toodang oli hinnas nii NSVLi ajal kui ka taasiseseisvunud Eestis.

1963. aastal Paide rajoonis tegutsenud kaheksa võitööstuse alusel moodustatud Paide piimatoodete kombinaadi (PTK) tegutsemise ajateljel sai otsustavaks aasta 1975. Selleks ajaks oli selge, et Paide PTK tootmisvõimsus ja -tingimused ei vasta aja nõuetele, ning päevakorrale kerkis vajadus uue kombinaadi ja kesktööstuse järele. Lahendamist ootas ka hulk üle-eestilise piimatööstuse probleeme. Asukoha poolest sobinuks just Paide hästi uueks piimatööstuskeskuseks ja suvel tekkivate lõssi ülejääkide töötlemiseks.

1975. aastal hakkas uue kombinaadi ehitusega tegelema Paide täispiimaasendajate tehase kaheksaliikmeline direktsioon. Objekti eelarveline maksumus oli 11 724 300 rubla ja projektivõimsus 250 tonni piima töötlemine vahetuses.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles