Aadu Must: Olen väga palju aega olnud noorte inimeste keskel ja hakanud ennastki nooreks pidama

Kalev Vilgats
Copy
Sellel ­kohal istub riigikogu ­liige Aadu Must siis, kui parlament teeb tööd.
Sellel ­kohal istub riigikogu ­liige Aadu Must siis, kui parlament teeb tööd. Foto: Mihkel Maripuu

Kui leppisin riigikogu keskerakondlasest liikme Aadu Mus­taga intervjuud kokku, viskasime nalja, et ta on üks neid lapsevanemaid, kes saaks oma visiitkaardile lisada märke “Euroopa Komisjoni voliniku isa”. Tütar Kadri Simson peaks Euroopa Komisjoni uues koosseisus energeetikavolinikuna tööle asuma 1. novembril.

Ent jutuajamisest selgus, et veel tähtsam on enam-vähem usutluse toimumise aega jääv juubel – 30 aastat poliitikas. Just 1989. aastal valiti Tori maadelt pärit ja Pärnus sündinud Aadu Must Tartu linnavolikogu liikmeks. See volikogu koosseis 1989–1992 oli esimene demokraatlikult valitud kohaliku omavalitsuse organ. Pärnakatest teostas Tartu linnavõimu toona veel ajakirjandustudeng Peeter Tali.

Kohtume Mustaga Toompea lossis, kus on vaikne nagu krüptis. Juttu ajame kultuurikomisjoni ruumides, et ei peaks kaugele labürintidesse minema. Kolme aastakümne pikkune tutvus võimaldab ajada juttu sinavormis.

Oled populaarse “Perekonnaloo uurija käsiraamatu” (2015) autor, aga kui mitmendat põlvkonda sa ise Tori põrguline oled?

Pidev liin on aastani 1601. See on Tori kihelkond, Tori-Jõesuu kandis asuv Tohera küla ja Altpere talu. See on minu emapoolne põliskodu, isapoolne on Reiu mõisas, mis oli Pärnu komandandi, kellegi Hannibali lauamõis. Kuigi Hannibal lahutas naisest põhjusel, et sellel sündis liiga valge laps, oli Pärnu kandis tumedama jumega lapsi, kellest üks sai perekonnanime Must.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles