Doonorid lubasid ÜRO kliimafondi 9,8 miljardit dollarit (1)

Copy
Himaalaja liustike sulamine toob enesega üleujutused ja põuad. Protsessi võiks pidurdada vaid kiired globaalse kliimasoojenemise vastased abinõud.
Himaalaja liustike sulamine toob enesega üleujutused ja põuad. Protsessi võiks pidurdada vaid kiired globaalse kliimasoojenemise vastased abinõud. Foto: EPA

Doonorriigid lubasid reedel ligi kümme miljardit dollarit ÜRO kliimamuutuse vastasesse fondi. 

«Mul on väga hea meel kuulutada välja, et me oleme selle konverentsi lõpetanud 9,8 miljardi dollari suuruse tšekiga,» ütles Prantsuse riigikassa direktor Odile Renaud-Basso Rohelise Kliimafondi kohtumise järel ajakirjanikele. 

Sellega ületati 2014. aasta konverentsil lubatud 9,3 miljardit dollarit, millest on fondi jõudnud vaid 7,2 miljardit dollarit. 

USA lubas fondi kolm miljardit, kuid president Donald Trumpi võimuletuleku järel astus USA Pariisi kliimaleppest välja, mis tähendab, et Ühendriigid panustasid fondi lõpuks miljard dollarit. 

Prantsuse rahandusministri Bruno Le Maire'i sõnul on uued lubadused «ambitsioonikad, hoolimata USA väljaastumisest». 

Mitmed riigid kokku 27-st doonorist kahekordistasid oma lubadusi, sealjuures Prantsusmaa, Saksamaa ja Suurbritannia, samuti ka väiksemad riigid nagu Rootsi, Uus-Meremaa ja Poola. Jaapan lubas fondi taas 1,5 miljardit dollarit ja on jätkuvalt fondi suurim rahastaja.

Pariisi leppe eesmärk on hoida ülemaailmse temperatuuri tõus alla kahe, võimaluse korral alla 1,5 kraadi Celsisuse järgi.

Pariisi kliimalepe näeb ette miljardeid dollareid vaesematele riikidele, kel tuleb toime tulla üleujutuste, kuumalainete, meretaseme tõusu ja üha tugevamate tormidega, mida kliimamuutus võimendab. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles