Peaminister Jüri Ratas on esmaspäevast visiidil USAs (1)

BNS
Copy
Peaminister Jüri Ratas möönis eile õhtul, et Kert Kingo ametis jätkamiseks polnud jäänud enam vähimatki võimalust. FOTO: Sander Ilvest
Peaminister Jüri Ratas möönis eile õhtul, et Kert Kingo ametis jätkamiseks polnud jäänud enam vähimatki võimalust. FOTO: Sander Ilvest Foto: Sander Ilvest

Peaminister Jüri Ratas alustab esmaspäeval Ameerika Ühendriikides visiiti, mille peaeesmärk on tihendada kahepoolseid suhteid ja laiendada majanduskoostööd.

Peaminister kohtub visiidil koos haridus- ja teadusminister USA kaubandusministri Wilbur Rossi ja Senati väliskomisjoni esimehe James Rischiga ning koos haridus- ja teadusministriga ÜRO peasekretär António Guterresega. Visiidil on kaasas ka äridelegatsioon, kellega koos külastatakse kaubanduskodasid ja ettevõtteid.        

«Eesti ja USA on lähedased liitlased ja mida tihedamad meie suhted on, seda rohkem avab see võimalusi kõigile meie inimestele ja ettevõtetele,» ütles peaminister Jüri Ratas.

«Tutvustan USA partneritele meie ettevõtteid ja ärivõimalusi ja selgitan Eesti tegevusi rahapesuvastases võitluses. Üks uusi koostööformaate on meie jaoks Kolme Mere Algatus, mis on mõeldud Aadria merd, Läänemerd ja Musta merd ümbritsevate riikide regionaalse dialoogi tihendamiseks ning majanduskoostöö, sealhulgas taristu arendamiseks. Näeme selle vastu Ameerika Ühendriikide suurt huvi ja oleme valmis omalt poolt igakülgselt panustama,» märkis ta.               

Esmaspäeval kohtuvad Ratas ning haridus- ja teadusminister Mailis Reps New Yorgis ÜRO peasekretäri Antonio Guterresega, et arutada Eesti plaane ÜRO julgeolekunõukogu mittealalise liikmena ning koostöö tugevdamist ÜRO sekretariaadiga. «ÜRO julgeolekunõukogu liikme staatus on Eesti järgmiste aastate suur väljakutse, kuid ka suur võimalus end maailmas nähtavamaks teha. Keskendume oma prioriteetidele, milleks on reeglitel põhinev maailmakord, konfliktiennetus, kliimamuutuste ja julgeolekuküsimuste seosed ning julgeolekunõukogu töökorraldus.»               

Lisaks avab Ratas New Yorgis EASi Eesti esinduse ja kohtub ettevõttete esindajatega. Veel on kavas kohtumised pangandussektori ettevõtetega.

Teisipäeval kohtub peaminister koos äridelegatsiooniga Balti-Ameerika Kaubanduskoja esindajatega, kus arutatakse majandussuhete arendamist ja külastab Google’i kontorit.

Kolmapäeval on peaminister Washingtonis ning kohtub kaubandusminister Wilbur Rossiga, kellega räägitakse Kolme Mere Algatusest ja selle järgmisel aastal Eestis toimuvast tippkohtumisest. Lisaks kohtub peaminister aserahandusministri Justin Muzinichi ning Senati väliskomisjoni esimehe James Rischiga. Peaminister peab American Enterprise Institute’is kõne Atlandi-ülestest suhetest ja kohtub mõttekojaga The Heritage Foundation.

Neljapäeval on peaministril kavas kohtumine Ameerika Teaduste Akadeemia presidendi Marcia McNuttiga koos Mailis Repsiga. Lisaks on plaanis ettevõtlusümarlaud Ameerika Kaubanduskojas koos ettevõtlusdelegatsiooniga.

Äridelegatsiooni kuuluvad Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse esindajad ja Eesti ettevõtted Ampron, Proekspet, Estonia klaverivabrik, Nortal, KYC Pass, Cognuse, SolbegSoft, Markit Holding, Helmes, Elip Solutions ja Tallinna Tehnikaülikooli Mektory keskuse esindaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles