Swedbank: Läti pangapaanikat tekitati sihilikult

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
2011. aastal tekkisid järjekorrad Swedbanki sularahaautomaatide järel, sest sotsiaalmeedias levitati panga kohta alusetuid valesid.
2011. aastal tekkisid järjekorrad Swedbanki sularahaautomaatide järel, sest sotsiaalmeedias levitati panga kohta alusetuid valesid. Foto: ILMARS ZNOTINS/afp

Swedbanki Läti esindaja sõnul levitati Lätis valeinformatsiooni panga kohta sihilikult ning kuulujuttude allika leidmiseks on kaitsepolitsei alustanud uurimise.

Läti suuruselt teises linnas Daugavpilsis tekkisid eelmisel nädalal sularahaautomaatide juurde pikad järjekorrad, sest linnas hakkasid levima valeinfot sisaldavad kuulujutud Swedbanki kohta, nagu oleks pank ebastabiilne. 

Swedbanki Läti pressiesindaja Jānis Krops ütles, et paanika tõttu võeti ühe õhtuga välja kümneid tuhandeid eurosid sularaha. «Kahjuks tundub, et Daugavpilsis tekkinud paanika oli sihilikult tekitatud, ning me kahtlustame, et inimesed levitasid meelega valeinformatsiooni. Seetõttu oleme teavitanud Läti kaitsepolitseid, kes on hakanud asja uurima,» rääkis Krops.

Paanika tekkis kolmapäeva õhtul ning vaibus Kropsi sõnul neljapäevaks, kui pank oli jõudnud meediat ja avalikkust informeerida.

Läti finantsinspektsioon tuletas eelmisel nädalal inimestele ka meelde, et kõik, kes levitavad Läti finantssektori kohta valesid kuulujutte, peaksid olema teadlikud selliste tegude tagajärgedest. Nimelt võib finantssüsteemi seisundi kohta valeandmete levitamise eest karistada isikuid kuni viie aasta pikkuse vangistusega

Kaheksa aastat tagasi viis paanika pangast miljonid

Tegemist ei ole Läti jaoks esmakordse juhtumiga, kus finantssektori kohta levitatud valed põhjustasid inimeste seas paanika. Sama juhtus 2011. aasta detsembris, kui üle riigi hakkasid levima kuulujutud, nagu oleks Swedbankil Rootsis ja Eestis tõsiseid probleeme ning panka võib tabada pankrot. Selle tagajärjel tekkisid Riias, Jurmalas ja teisteski Läti piirkondades Swedbanki sularahaautomaatide juurde pikad järjekorrad. Kokku võtsid toona kliendid pangapaanika tõttu 9.–14. detsembrini Swedbankist välja 176,1 miljonit latti, sellest sularahaautomaatidest 40,5 miljonit latti.

Toona võttis sõna Läti peaminister Valdis Dombrovskis, kes kinnitas, et kuuldusi Swedbanki pankroti kohta levitati teadlikult ning kaitsepolitsei algatas kuulujuttude levitamise ja sellega riigis olukorra destabiliseerimise süüdistustega kriminaalasja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles