Pidu läbi: Usbekistan keelab suurejoonelised pulmad ja peied (3)

Copy
Traditsioonilised usbeki pulmad on suurejoonelised ning sadade külalistega.
Traditsioonilised usbeki pulmad on suurejoonelised ning sadade külalistega. Foto: uzbek-travel.com

Usbekistani justiitsministeerium tegi ettepaneku keelata suured peod, et teha lõpp külluslikele pulmapidudele ja teiste perekondlike tähtpäevade kulukale tähistamisele. Keelust üleastujaid karistataks kava kohaselt pisut üle 200 euro küündiva trahviga, mis on rohkem kui keskmine kuupalk riigis.

Usbekistani võimud on juba mõnda aega püüdnud panna piiri pillavate pidude korraldamisele riigis, kus 11,4 protsenti elanikest elab allpool vaesuspiiri ning keskmine kuupalk jääb 180 euro kanti.

Läinud kuul võttis riigi parlament vastu seaduse, mis kehtestab pulmapidude suurusele piirangud: lubatud on kutsuda maksimaalselt 250 külalist, esineda võib kuni kaks muusikakollektiivi ning autokolonn ei tohi olla üle kolme sõiduki pikk.

Lisaks tohib üritusi korraldada vaid kella 11 hommikul kuni 18ni õhtul ning leinatseremooniad ei tohi kesta kauem kui kolm päeva.

Uue eelnõu kohaselt kehtestataks lisaks peo korraldajale määratavale 200-eurosele trahvile ka võimalus trahvida peopaiga omanikku 630 euroga, kirjutas veebileht Eurasianet. Aasta jooksul toime pandud korduvrikkumine oleks karistatav ligi 1100 euroga.

Kuigi avalikkusest on kostnud juba tänulikke hääli, sest nii saavad inimesed vältida üle jõu käivaid kulutusi, mida muidu neilt oodataks, siis senaator Iqbol Mirzo on mures, et perekonnad ei suuda tasuda võimalikke trahve.

Usbekistani president Shavkat Mirziyoyev on mitut puhku kritiseerinud tava korraldada kulukaid pidusid, mis jätavad perekonnad võlgadesse.

«Selle asemel, et kulutada raha 20 kilogrammi liha ostmisele, värvi parem vaese mehe maja või osta televiisor tema perele,» lausus president, lisades, et tavaline mees pigem pooks end selle asemel üles, sest tütre pulmade eest tasumist peetakse kõigest muust tähtsamaks.

Keskmine usbeki pulm maksab väidetavalt umbes 18 000 eurot, sest eeldatakse sadade külaliste toitlustamist ning hulga limusiinide rentimist.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles