Poliitikud toetavad maavarade uurimist Lääne-Virumaal (1)

Copy
Karbid fosforiiditükkides.
Karbid fosforiiditükkides. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu fraktsioonide esindajad toetavad Lääne-Virumaal asuvate maavarade uurimist, ent jäävad võimaliku kaevandamise osas eriarvamusele.

Pärast 40-aastast vaheaega plaanib riik hakata uurima fosforiidi kaevandamise võimalusi Lääne-Virumaal. 1987. aastal kulmineerus sama soov fosforiidikaevandus rajada fosforiidisõjaga. 

Hetkel ei ole fraktsioonid konkreetseid seisukohti kujundanud, küll aga avaldasid oma isiklikku arvamust, edastasid ERRi raadiouudised

Keskerakonna fraktsiooni liige Siret Kotka-Repinski leiab, et kui riik soovib kaevandamisvõimalusi uurida, siis see on tervitatav. «Mõned aastad tagasi oli probleem selles, et pigem tundis üks eraettevõte selle vastu huvi. Ta tahtis uurida eesmärgiga, et pärast kaevandada,» rääkis Kotka-Repinski. 

Isamaa fraktsiooni esindaja Siim Kiisleri sõnul on vajalik teada, millised on riigi loodusressursid. «Ja kindlasti peame teadma, mis on tänapäevased võimalused neid kasutada, aga esialgu peame teada saama, mis meil üldse on. Ükski teadmine ei ole kunagi kahjuks,» leiab Kiisler. 

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni aseesimehe Helle-Moonika Helme sõnul ei tähenda uuring kohe kaevandamist. «Mina olen küll veendunud, et me vähemalt peaksime teadma, et mida ja kui palju meil kuskil on. Ja uuring ei tähenda kaevandamist, seda tuleb nüüd absoluutselt kõigil meeles pidada,» rõhutas Helme. 

Sotsiaaldemokraatide esimees Indrek Saar on seda meelt, et fosforiidiga seonduvad tegevused on keskkonnale vägagi ohtlikud, ent on vaja uuemaid teadmisi maavarade kohta. «Et oleks mingi kaasaegne teadmine selle kohta, mis meil üldse on. Ja kas on tulevikus võimalik nende maavarade kasutamisest rääkida,» lausus Saar. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles