Valgevene suurendab maaväelaste arvu Leeduga külgneval alal

Copy
Kaitseminister Andrei Ravkav 2017. aasta juulis Valgevene iseseisvuspäeva sõjaväeparaadil.
Kaitseminister Andrei Ravkav 2017. aasta juulis Valgevene iseseisvuspäeva sõjaväeparaadil. Foto: Viktor Tolochko/Sputnik/Scanpix

Valgevene suurendab oma maavägede arvu Leeduga külgneval alal, teatas Valgevene kaitseminister esmaspäeval. 

«Riigipeaga langetati ühiselt mitu sõjalist otsust. Need lubavad meil suurendada meie kohast vastust selle väekontingendi tegevusele, mis on paigutatud lähedalasuvatele aladele,» ütles Andrei Ravkav.

«Nende meetmete seas saavad olema relvastuskontroll, inspektsioonimeeskondade saatmine naaberterritooriumile ning luure laiendamine,» lausus Ravkav riikliku uudisteagentuuri BelTA vahendusel.

Lisaks tugevdab Valgevene oma piiri ning suurendab Leeduga külgnevat maavägede kontingenti. Lisaks astutakse ka mitu informatsioonilist ja diplomaatilist sammu, ütles minister.

«Nendele sündmustele vastamine hõlmab üksikuid taktikalisi manöövreid, kus osalevad raketi- ja suurtükiüksused, lennuvägi, motoriseeritud jalavägi ja dessantväelased koos piirivalvuritega,» lausus ta. 

Ravkav lisas, et Venemaaga sõjalise koostöö süvendamise edendamiseks vaadatakse järgmisel aastal üle piirkondlike üksuste lahinguplaan, mida tuleb uue olukorra tõttu muuta. Näiteks hakkavad Venemaa ja Valgevene sõjaväelased tegema NATO õppuse ajal koos luuret. 

«Need meetmed on täiesti proportsionaalsed naaberalal toimuvate sündmustega võrreldes. Need lubavad meil vastata ja seda olukorda pidevalt vaadelda,» ütles minister.

Leetu saabub oktoobri lõpuks 500-meheline USA maavägede üksus, mis jääb riiki kevade lõpuni. 

Ühendriikide üksus toob Leetu kaasa raskerelvastust, mille seas on 30 tanki Abrams, 25 jalaväe lahingumasinat Bradley ja 70 ratasveokit, mis paigutatakse Vilniuse lähedal asuvale Pabradė polügoonile. 

Järgmise aasta aprillist maini toimub USA maavägede juhtimisel Euroopas õppus Defender Europe 2020. Selles osaleb umbes 20 000 USA-s baseeruvat ja 9000 Euroopas paiknevat ameerika sõdurit ja veel 8000 Euroopa riikide sõjaväelast, kes hakkavad tegutsema kümnes Euroopa riigis. Nende seas on Valgevenega külgnevad Leedu, Läti ja Poola. 

Leedu kaitseminister Raimundas Karoblis ütles kolmapäeval, et USA vägedelt Leedus ei lähtu Valgevenele mingit ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles