Põhara külas juhib mobiilset kanalat arvuti (1)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Mobiilse kanala muretsesid Marit ja Jaanus Põldmaa endale Saksamaalt ja ostsid selle elanikeks noored munejad.
Mobiilse kanala muretsesid Marit ja Jaanus Põldmaa endale Saksamaalt ja ostsid selle elanikeks noored munejad. Foto: Mailiis Ollino

Pärnumaa ühe tuntuma põllumajandus­ettevõtte OÜ Põhara Agro õue keerates hakkavad silma pruunid kanad, kes siblivad võrguga piiratud aias ümber vagunelamu. Just niisuguse majaga on võrreldav Saksamaal valmistatud mobiilne kanala, mis siinmail mahemunatootmisel veel harukordne. Rohetaval maalapil võib näha, kustkohast on ratastel rajatist edasi paigutatud, et 300 Lohmann Browni tõugu ehk rahvakeeli pruuni kana end hästi tunneksid.

“See vagun on täisautomaatne kanala, mida juhib elektroonika: ­söödab ja joodab kanu. Ainuke asi, mida tuleb ise teha, on kaks–kolm korda päevas lindi pealt munade korjamine,” seletab kanala perenaine Marit Põldmaa. Tema jutu järgi on rohumaal liigutatav kanala mahetootmistalule superlahendus, sest ­seda saab liigutada uue koha peale ja aiaga pole muud, kui kerid selle maha ja tagasi.

Abikaasa Jaanus Põldmaa lisab, et kanapidamist laiendada on pere mõelnud pikka aega, võttes lauta ­kanala sisseseade hinnapakkumise. Aga et ennast sel alal harida, sõitis pererahvas Saksamaale.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles