Selgus kaks esimest stipendiumisaajat, kes viivad edasi Marju Lepajõe elutööd

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Marek Tamm ja Agne Pilvisto said stipendiumi kätte. Kohe algab Vallo Toomla filmi «Marju Lepajõe. Päevade sõnad» esilinastus.
Marek Tamm ja Agne Pilvisto said stipendiumi kätte. Kohe algab Vallo Toomla filmi «Marju Lepajõe. Päevade sõnad» esilinastus. Foto: Sille Annuk

Portreefilmi «Marju Lepajõe. Päevade sõnad» esilinastusel Tartu Elektriteatris selgusid esimesed Marju Lepajõe mälestusfondi stipendiumi saajad.

Tänavu suvel Tartu ülikooli maailmakirjanduse õppekava magistrantuuri lõpetanud Agne Pilvisto sai 4000 eurot Eric Robertson Doddsi alias E. R. Doddsi peateose «Kreeklased ja irratsionaalne» («The Greeks and the Irrational») tõlkimiseks. Oma magistritöösse, mille retsensent oli Marju Lepajõe, tõlkis Agne Pilvisto E. R. Doddsi ühe lühema teose.

Agne Pilvistole annavad stipendiumi üle Kersti Lepajõe (paremal esiplaanil) ja Triin Vakker.
Agne Pilvistole annavad stipendiumi üle Kersti Lepajõe (paremal esiplaanil) ja Triin Vakker. Foto: Sille Annuk

Tallinna ülikooli kultuuriajaloo professor, ajaloolane, kultuuriteadlane ja kirjastaja Marek Tamm sai 3000 eurot. Raha kulub selleks, et valmistada trükiks ette Innocentius III traktaat «Inimolu viletsusest», mille on tõlkinud ja kommenteerinud Marju Lepajõe. Mõned kommentaarid ja suurem osa sissejuhatusest on veel puudu. Raamat on kavas avaldada aasta pärast sarjas «Bibliotheca mediaevalis».

Marek Tammele annavad stipendiumi üle Kersti Lepajõe (paremalt) ja Triin Vakker.
Marek Tammele annavad stipendiumi üle Kersti Lepajõe (paremalt) ja Triin Vakker. Foto: Sille Annuk

28. oktoobril saanuks usundiloolane, klassikaline filoloog, tõlkija ja TÜ usuteaduskonna õppejõud Marju Lepajõe 57-aastaseks. 4. juulil varises ta oma kodus Riia mäel Tartus surmavalda.

Tema perekonna esindajad, AS Postimees ja TÜ sihtasutus asutasid mälestusfondi. Selle eesmärk on tunnustada ja väärtustada teadus- ja tõlketegevust, millega jätkatakse või jäädvustatakse Marju Lepajõe elutööd.

Perekonna esindajana astus stipendiumisaajate väljakuulutamisel viimse kohani täis kinosaalis Vallo Toomla portreefilmi esilinastusele kogunenute ette Marju Lepajõe vennanaine, TÜ maailma keelte ja kultuuride kolledži direktor Kersti Lepajõe. Ta rääkis varalahkunud usundiloolase ja klassikalise filoloogi peamistest tõekspidamistest ja tema töökusest. Stipendiumisaajad tegi teatavaks TÜ sihtasutuse juhataja Triin Vakker.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles