Afganistani ametnik: Taliban peaks võimu tõestamiseks relvarahu tegema

Copy
Afganistani riikliku julgeoleku nõunik Hamdullah Mohib.
Afganistani riikliku julgeoleku nõunik Hamdullah Mohib. Foto: AFP / Scanpix

Islamiliikumine Taliban peaks tõestamaks, et tal on ikka veel võim oma vägede üle, kuuks ajaks relvarahu kehtestama, ütles Afganistani riikliku julgeoleku nõunik täna.

Julgeolekunõunik Hamdullah Mohib kritiseeris teravalt Talibani ja USA nüüdseks katkenud kõnelusi, kust Afganistani valitsus oli välja jäetud. Viimastel päevadel on tulnud signaale Washingtoni kavatsusest kõnelustega jätkata.

Mohibi väitel ei suuda Taliban enam ühtse tervikuna toimida ja mõned tema komandörid on läinud üle Islamiliidu (IS) poolele.

«Kui Taliban tõesti tahab rahu, peaksid nad tõestama, kui suur kontroll on neil oma komandöride üle ja kuivõrd nood rühmituse käskudele alluvad,» ütles julgeolekunõunik pressikonverentsil.

«Me soovitame ühe kuu pikkust relvarahu, millele järgneksid läbirääkimised.»

Vaatlejad on aegajalt tõstatanud küsimuse Dohas baseeruva Talibani poliitilise tiiva ja Afganistanis tegutsevate väejuhtide omavahelistest suhetest.

Mässulised on korduvalt relvarahuüleskutsed tagasi lükanud, aga möödunud aastal nõustusid nad kolmeks päevaks relvad maha panema.

Mohib, Afganistani endine suursaadik USA-s, rõhutas, et tulevastesse läbirääkimistesse tuleks kaasata valitsus, aga ka Pakistan, keda süüdistatakse Talibani toetamises.

«Pakistan peaks andma tagatise, et ta ei toeta Talibani ega ühtki teist seesugust rühmitust, ja ei anna neile pelgupaika,» ütles ta.

Pakistan eitab Talibani toetamist.

USA püüdis terve eelmise aasta Talibaniga rahuleppeni jõuda. See näinuks ette tuhandete Ameerika sõdurite väljaviimist ning julgeolekutagatist Talibanile.

Jõuti juba teatada, et kõnelused on lõpusirgel, kui president Donald Trump septembris need surnuks kuulutas ja peatas.

Viimasel ajal on USA erisaadik Zalmay Khalilzad pidanud Talibaniga mitteametlikke kõnelusi, mille põhjal oletatakse, et Washington otsib võimalust dialoogi jätkata.

Khalilzad oli pühapäeval Kabulis ja eile Islamabadis, kuid ei ole teada, kas ta kohtus Talibani ametnikega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles