Süüria kurdide väitel varastas nende agent Islamiriigi liidri aluspüksid, et USA saaks ta isiku kindlaks teha

Inna-Katrin Hein
Copy
Kaader Islamiriigi 2014. aasta propagandavideost, millel on näha selle terrorirühmituse juhti Abu Bakr al-Baghdadit
Kaader Islamiriigi 2014. aasta propagandavideost, millel on näha selle terrorirühmituse juhti Abu Bakr al-Baghdadit Foto: -/AFP/Scanpix

Kurdide juhitud Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) väitel, et nad mängisid Islamiriigi liidri Abu Bakr al-Baghdadi tabamises ja ta enesetapus tähtsat rolli.

Süüria kurdide teatel õnnestus nende agendil pääseda al-Baghdadi siseringi ja varastada Islamiriigi liidri aluspüksid, et ameeriklased saaksid al-Baghdadi tabamisel pükstel leiduva geneetilise materjali abil ta isiku kindlaks teha, teatab theguardian.com.

Meeste aluspüksid. Pilt on illustreeriv
Meeste aluspüksid. Pilt on illustreeriv Foto: /SCANPIX

SDFi esindajate sõnul aitasid nad ameeriklastel teha kindlaks ka al-Baghdadi asukohta Süürias Idlibi provintsis Barishas, mis asub Süüria lääneosas Türgi piiri ääres.

«Alates 15. maist tegime koostööd USA Luure Keskagentuuriga (CIA), et teha kindlaks al-Baghdadi asukohta. Meie agendil õnnestus pääseda Islamiriigi liidri lähikonda ja majadesse, kus ta end Süürias peitis. Agendi andmetel vahetas al-Baghdadi oma elukohti üsna sageli, et tema jälile ei jõutaks. Enne ameeriklaste saabumist tahtis ta kolida Barishast Jarabulusisse, mis samuti on Türgi piiri ääres,» teatas SDFi esindaja Polat Can.

Ta jätkas, et agent sai ülesandeks võtta ühed al-Baghdadil jalas olnud aluspüksid, et ameeriklased saaksid selle mehe geneetilist materjali.

«USA langetas otsuse tabada al-Baghdadi üle ühe kuu tagasi. Kuid siis tungis Türgi armee Süüria põhjaossa ja al-Baghdadi tabamisoperatsioon tuli edasi lükata,» lisas Can.

Samas ei ole USA kurdide rolli Islamiriigi liidri tabamisoperatsioonis kinnitanud. 

Kindral Mark Milley jäi napisõnaliseks, kui ajakirjanikud küsisid, et millist rolli mängisid al-Baghdadi tabamisel Süüria Demokraatlikud Jõud (SDF).

Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) sõdurid
Süüria Demokraatlike Jõudude (SDF) sõdurid Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

«Ma ei kinnita ega lükka ümber SDFi rolli, kuid al-Baghdadi peidukohta sisenesid vaid USA eriüksuslased,» sõnas kindral.

SDFi komandöri Mazloum Kobani andmetel oli nende agent al-Baghdadi majas, kui USA eriüksuslased seda ründasid, olles Islamiriigi liidri julgeolekunõunik. Ta on praegu USA käes. 

Süüria Demokraatlike Jõudude komandör Mazloum Kobani
Süüria Demokraatlike Jõudude komandör Mazloum Kobani Foto: -/AFP/Scanpix

Kobani teatel mängis al-Baghdadi tabamisel suurt rolli ka selle mehe sugulased, kes andsid ta kohta infot Iraagi luurele.

Luureametnikud leidsid Süüria-Iraagi piiri äärest koopa, kus oli al-Baghdadi relvi, ravimeid, religioosseid raamatuid, kott maakaartidega ja käsitsi joonistatud kaardi koopast.

Süüria kurdide teatel said nad Islamiriigi liidri asukoha kohta teada selle mehe sugulastelt, kelle seas olid al-Baghdadi naine ja vennapoeg.

Kaader Islamiriigi 2014. aasta propagandavideost, millel on näha selle terrorirühmituse juhti Abu Bakr al-Baghdadit
Kaader Islamiriigi 2014. aasta propagandavideost, millel on näha selle terrorirühmituse juhti Abu Bakr al-Baghdadit Foto: -/AFP/Scanpix

USA kindrali Mark Milley sõnul viidi Süürias Barishas tabatud ja seal enesetapu teinud Abu Bakr al-Baghdadi salastatud paika, kus tehti korralik DNA-test, et olla ikka kindlad, kas tegemist on Islamiriigi liidriga. Test kinnitas, et see oli al-Baghdadi.

Islamiriigi liider sai merematuse, USA ta matusepaika ei avalda.

USA meedia teatel võis al-Baghdadi matus olla samasugune nagu oli 2011 USA eriüksuslaste poolt tabatud ja tapetud terrorirühmituse Al-Qaeda juhi Osama bin Ladeni matus, mis samuti oli merematus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles