Eesti riigi sidevõrk peab elektrita vastu 24 tundi (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Põlva haigla oli esmaspäeva õhtul varutoitel.
Põlva haigla oli esmaspäeva õhtul varutoitel. Foto: Lugeja foto

Eesti riigiasutusi ühendav andmesidevõrk peab näiteks tormist tekitatud elektrikatkestuse korral vastu vaid ühe ööpäeva, tõdeb võrku haldav Riigi Infosüsteemi Amet (RIA).

«Riigivõrgu tähtsamates sõlmpunktides on UPS-id, mis suudavad seadmeid töös hoida 24 tundi,» ütles Postimehele  RIA riigivõrgu osakonnajuhataja Kaido Plovits.

Tema sõnul pole siiamaani kehtestatud riiklikke nõudeid, mis määraksid, kui kaua peab riigivõrk elektrikatkestuse korral iseseisvalt töös püsima. Kuid töös olev riigiside strateegia peaks sellele küsimusele vastuse andma.

Riigivõrgul on 1400 füüsilist paika, kus on seadmed, mis pakuvad internetti. Mõnes neis sõlmpunktidest on kasutusel ka generaatorid.

«Ideaalis võiks igas sõlmpunktis olla generaator, kuid see oleks suur kulu ning kui selle tulemusena näiteks KOVis või koolis oleks internet olemas, kuid elektrit siiski mitte, siis pole sellest suurt tolku,» märkis Plovits.

Eesti riigi toimimise seisukohalt ülioluline riigi andmesidevõrk ei pidanud vastu nädalavahetuse tormidele ning sideta jäid Lõuna-Eesti riigiasutused ja kohalikud omavalitsused – seejuures oli häiritud piiriületus.

Piiriületus oli eile häiritud ajavahemikul 9.00–11.30 Luhamaa piiripunktis. Ööl vastu esmaspäeva puudus andmeside Lõuna-Eesti haiglas ning mitmes Võrumaa ja Põlvamaa koolis ja kohalikus omavalituses.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles