Tartu kord. EKRE korraldab noortekeskuse LGBT-teemalise aruteluõhtu vastu meeleavalduse (56)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
EKRE Tartu ringkonna juhatuse liige Silver Kuusik korraldab eeloleval reedel meeleavalduse protestimaks samaks päevaks Lille noortekeskusesse kavandatud LGBT-teemalise aruteluõhtu vastu.
EKRE Tartu ringkonna juhatuse liige Silver Kuusik korraldab eeloleval reedel meeleavalduse protestimaks samaks päevaks Lille noortekeskusesse kavandatud LGBT-teemalise aruteluõhtu vastu. Foto: Eero Vabamaegi

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Tartu ringkonna juhatuse liige Silver Kuusik korraldab reedel meeleavalduse protestimaks samaks päevaks Lille noortekeskusesse kavandatud LGBT-teemalise aruteluõhtu vastu.

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) Tartu ringkonna juhatuse liige Silver Kuusik korraldab reedel meeleavalduse protestimaks samaks päevaks Lille noortekeskusesse kavandatud LGBT-teemalise aruteluõhtu vastu.

Läinud laupäeval Tartus koos olnud EKRE volikogu tegi avalduse, milles avaldas veendumust, et seksuaal- ja soovähemuste huvide eest seisvad LGBT-ühingud tuleks jätta edaspidi riikliku toeta, sest need on ideoloogilised organisatsioonid. Ühtlasi on viimastel nädalatel üle-eestilist tähelepanu pälvinud mõningate EKRE Pärnu ringkonna liikmete võitlusvalmis tegutsemine Eesti LGBT-ühingu osalusel aset leidnud ürituste vastu. Muu hulgas on ekrelased suvepealinnas kutsunud inimesi üles boikoteerima kultuuriklubi Tempel, sest seal näidati lesbipoetessi Emily Dickinsoni eluloofilmi.

Reede õhtuks Tartu Raekoja platsile planeeritud avaliku koosoleku eesmärgiks on politsei kodulehel märgitud EKRE vaadete tutvustus ning konservatiivsete ja traditsiooniliste pereväärtuste kaitsmine. Ametlikult on selleks õhtuks kirja pandud veel kaks sarnase sisuga avalikku EKRE üritust, kuid nende toimumiskohta või osaliste liikumisteed pole täpsustatud.

Vaadete vankrid

Tartu noorsootööteenistuse juhataja Piret Talur ütles, et tema juhitav osakond on EKRE pahameelest segaduses. «Ühtki LGBT teemaõhtut pole seni toimunud,» ütles ta esmalt.

Tartu linna noorsooteenistuse osakonna juhataja Piret Taluri sõnul on tema juhitav osakond EKRE pahameelest segaduses.
Tartu linna noorsooteenistuse osakonna juhataja Piret Taluri sõnul on tema juhitav osakond EKRE pahameelest segaduses. Foto: Kristjan Teedema

Küll aga kinnitas Talur, et esimene arutelu pidi Lille majas sel reedel aset leidma, kuid noorsootöötajad muutsid selle asukohta ning annavad uuest kohast teada registreerunud noortele otse. «Me ei taha panna alaealisi täiskasvanute meeleavalduse keskele ega seda, et neid rakendataks poliitilise vankri ette,» põhjendas juhataja.

Taluri sõnul on noorsootöökeskuse ülesanne tulla vastu noorte huvile LGBT-temaatika vastu ning noored ise on seda sorti teemaõhtut soovinud. «Me ei kahjusta aruteludega kellegi õigusi,» rõhutas ta. Taluri selgitusel lähtub noorsootöökeskus oma tegevuses teaduspõhisest teadmisest, et igas ühiskonnas on mingi protsent inimesi, kes kuuluvad LGBT-sfääri, ning aruteluõhtud ei tekita neid kuidagi juurde. «Tartus on 500–600 noort, kes kuuluvad​ LGBT-sihtrühma ja me tahame neile öelda, et nad on väärtuslikud.»

Esialgse idee kohaselt on noortekeskuse teemaõhtu kavandatud vaba vestlusringina, mille käigus küsitakse näiteks seda, kas noored on vahetult kohanud LGBT-sfääri kuuluvaid inimesi ning mis mõtteid on see neis tekitanud. «Räägime ka sellest, kuidas olla sõbralik, kui näed, et LGBT-inimest kiusatakse,» lisas Talur.

​Tundlik vanus

Meeleavaldust korraldav Silver Kuusik liigitab aga aruteluõhtu homopropagandaks, mis veab Tartu linnavalitsus maksumaksja raha eest. Ta tahab noomida linnajuhte ja ka noorsootöökeskuse töötajaid. «Ühiskonna ootused linna rahastatavale asutusele on mõnevõrra teistsugused kui see üritus. Rääkida samasoolisega vahekorras olemisest enne, kui loodusõpetuses jõutakse anatoomiliste iseärasusteni, on väär ja peaks olema minu hinnangul isegi karistatav,» arvas Kuusik.

EKRE liige juhtis tähelepanu asjaolule, et aruteluõhtu, nagu ka teised noortekeskuse üritused, on suunatud eeskätt 13–18-aastastele noortele ehk välja kujunemata isiksustele, kelle puhul pole iseenesestmõistetav, et neil oleks olnud seksuaalseid kogemusi. «Nende alateadlik seksuaalne mõjutamine võib tekitada traumaatilisi tagajärgi edasistes valikutes,» leidis Kuusik. «Oleme selgel veendumusel, et noortele on palju põnevamaid, aga ka eluks vajalikumaid oskusi vaja, kui saada teada, kuidas samasoolisega täiskasvanute asju ajada,» lisas ta.

Kuusik ei usu, et Tartus võiks leiduda 500–600 noort, kes kuuluks niinimetatud LGBT-sihtrühma. «Arv on kindlasti tugevalt võimendatud,» arvas ta. «Kui sihtgrupp on 13–18-aastased ning neist 600 on tavapärasest teistsuguse seksuaalse sättumusega, siis tähendaks selle arvu korrutamine ülejäänud vanuseklassides seda, et Tartus on ligikaudu 9000 LGBT-inimest. No ega ikka ei ole küll!»

Kuusik peab seda sorti aruteluõhtuid ohtlikuks, sest noored inimesed on kergelt mõjutatavad. Ta peab koolides antavat haridust piisavaks ega näe tarvidust seda äkilises laadis täiendada. Kuusik arvab, et meeleavaldusele tuleb mõnikümmend inimest.

Tartu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Üllar Sõmera ütles, et patrullid hoiavad reedel kindlasti EKRE meeleavaldusel silma peal. Samas oletas ta, et sinna ei tule kohale nii palju inimesi, et sellega võiks kaasneda oht suuremateks rahutusteks. Politsei lubab meeleavaldusse sekkuda, kui seal rikutakse avalikku korda.

Kommentaarid (56)
Copy
Tagasi üles