Saksamaa valitsus: Severodvinski plahvatuse põhjustas tuumaahelreaktsioon

Copy
Raketi Burevestnik katsetamine.
Raketi Burevestnik katsetamine. Foto: Sputnik / Scanpix

Tänavu augustis Venemaal Arhangelski oblasti polügoonil toimunud plahvatuse põhjustas tuumaahelreaktsioon, kirjutab väljaanne Spiegel Saksamaa ametivõimude ettekandele viidates.

Ettekandes märgitakse, et Venemaa väide, justkui olevat Severodvinski lähistel toimunud võrdlemisi ohutu radioisotoopse toiteallika plahvatus, ei vasta tõele. Saksa valitsuse komisjon uuris juhtunut roheliste partei rahvasaadiku ja keskkonnakomisjoni esimehe Sylvia Kotting-Uhli nõudmisel.

Saksa eksperdid tulid järeldusele, et Arhangelski oblasti polügoonil toimus «avarii kriitilistes tingimustes». Mingis mõttes võib juhtunut pidada väikeseks tuumapommi plahvatuseks, mille põhjustas liiga suurel hulgal tuumamaterjali olemasolu väikeses ruumis, kus leidis aset kontrollimatu ahelreaktsioon.

Sarnane olukord tekkis ka 1999. aastal ühes Jaapani reaktoris, kui töölised laadisid reservuaari liiga palju uraanisegu, kutsudes niiviisi tahtmatult esile ahelreaktsiooni.

Saksa valitsuse hinnangul «annab õhus lagunemise tüüpiliste jääkainete puudumine tunnistust nende kinnipidamisest». See aga tähendab, et ükskõik, milline objekt polügoonil ka ei plahvatanud, oli see ilmselt kukkunud Valgesse merre. Selle tulemusena suur hulk radioaktiivset joodi või tseesiumit isoleerus.

Juurdluse algatanud rahvasaadik märgib, et nii Severodvinski plahvatuse kui ka 2017. aastal Majaki tuumaobjekti intsidendi puhul puudub oluline info: kahe tõsise tuumaintsidendi uurimise asemel tegeleb Venemaa nende kinnimätsimisega. Enam kui 30 aastat pärast Tšornobõli katastroofi pole Kreml ilmselt mingeid järeldusi teinud, märgitakse artiklis.

Tänavu 8. augustil Njonoksa mereväepolügoonil toimunud plahvatuses hukkus 7 isikut, nende seas viis sõjaväelast ja kaks spetsialisti. USA luure arvates plahvatas seal tuumajõuallikaga rakett Burevestnik, kui seda üritati pärast edutut katsetust mere põhjast üles tõsta.

Algselt oli loo illustratsioonina kasutatud fotot sõjamoonalao plahvatusest Venemaal Krasnojarski krai Atšinski rajoonis tänavu augustis, mille juures oli ekslikult märgitud, et tegu on jäädvustusega Severodvinski plahvatusest. Postimees palub vabandust!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles